Sprawdź skład, czyli jak czytać słodkie etykiety
Co najmniej tyle powinna zawierać dobra gorzka czekolada. Niektóre zawierają nawet 90 proc.!
WARTO WIEDZIEĆ
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, jakie produkty kupujemy. Uważniej niż kiedyś czytamy etykiety, ale nie jest jeszcze tak dobrze, jakby mogło być. Czym jest dobry i prosty skład? I czym są dobre składniki w słodyczach?
Jak się okazuje, najwięcej uwagi wybieranym produktom spożywczym poświęcają polskie mamy. Według badań przeprowadzonych przez Inquiry Market Research z 2017 r., 28 proc. polskich matek przegląda informacje z tabeli wartości odżywczych przed każdym zakupem, a aż 51 proc. respondentek deklaruje, że robi to dość często, natomiast tylko 8 proc. nie robi tego wcale. Pocieszający jest fakt, że świadomość tego, co jemy, sukcesywnie wzrasta.
Jak czytać etykiety?
Etykieta powinna być najważniejszym źródłem wiedzy o produkcie, który chcemy zakupić. Znajomość szczegółowych informacji ma przecież znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia, a także stanowi podstawę do zaplanowania codziennego jadłospisu - w tym również słodkich przekąsek czy deseru.
ODŻYWCZE KAKAO
Czy wiesz, że?
Skład chemiczny ziaren kakaowca wpływa na wysoką wartość odżywczą czekolady i proszku kakaowego. Jest to białko, błonnik, tłuszcz, składniki mineralne, węglowodany i witaminy.
Oczywiście najlepiej, gdy dany artykuł spożywczy ma prosty i krótki skład, a jego etykieta jest czytelna. Stworzona prawidłowo, powinna zawierać informacje obowiązkowe przewidziane w przepisach prawa żywnościowego, jak również być przejrzysta i nie budzić wątpliwości. Nie ma jednego wzoru etykiety, bo wszystko zależy od tego, jaki produkt kupujemy. To, na co jednak zawsze warto zwrócić uwagę, to kolejność składników. Jako pierwsze wymieniane są te, które występują w największej ilości.
-
Przykładowy opis na etykiecie powinien zawierać m.in.
- nazwę danego produktu, np. "Kukułka. Karmelki nadziewane",
- wykaz składników,
- składniki alergenne z obowiązkowym wyróżnieniem ich nazw w wykazie,
- ilość określonych składników,
- ilość netto całego produktu wyrażoną w jednostkach masy bądź objętości, np. 100 g,
- oznaczenie specjalnych warunków przechowywania lub użycia produktu,
- termin przydatności do spożycia bądź datę minimalnej trwałości produktu,
- nazwę oraz adres podmiotu odpowiedzialnego np. producenta, dystrybutora, importera,
- instrukcję użycia, gdy jest to niezbędne, aby prawidłowo użyć danego produktu,
- informacje o wartości odżywczej.
Magiczna litera "E"
Często już widząc literkę E w składzie, wzdrygamy się na samą myśl, co zawiera produkt. Owszem, zdarza się, że oznaczenie E jest syntetycznym dodatkiem, ale składniki kryjące się pod tym symbolem nie zawsze są sztuczne i niepożądane. Te symbole informują nas o tym, do której kategorii zaliczany jest dany składnik - mogą to być np. substancje konserwujące, stabilizatory, barwniki, wzmacniacze smaku czy zapachu itp. (np. E 150a – to karmel), ale także witaminy (przykładowo E300 to kwas askorbinowy, czyli witamina C).

SPRAWDZAJ SKŁAD
POWINIEN BYĆ JAK NAJKRÓTSZY

DOBRA CZEKOLADA
ZIARNA KAKAOWCA POZYTYWNE WPŁYWAJĄ NA ZDROWIE

NA ZAKUPACH
PRZEMYŚLANY WYBÓR PRODUKTÓW TO ZRÓWNOWAŻONA DIETA

PROSTY SKŁAD
TO SMACZNE SŁODYCZE

DOBRE SŁODYCZE
BRAK ZBĘDNYCH DODATKÓW W SŁODKOŚCIACH GWARANTUJE ICH JAKOŚĆ
DOBRE SKŁADNIKI W SŁODYCZACH TO M.IN.:
- naturalne aromaty
- naturalne ekstrakty i koncentraty roślinne zamiast barwników
- brak emulgatora E 476
- lecytyna z certyfikowanych nasion soi - bez GMO
- roślinne substancje żelujące, jak agar i pektyny - w galaretkach owocowych
!
Dobre słodycze
Coraz częściej producenci z branży spożywczej przywiązują wagę do składu swoich wyrobów. Robią to też wytwórcy słodyczy, jak np. Wawel. Jeśli czekolada, to najlepszej jakości. Jeśli użyto soi lub lecytyny roślinnej, to bez GMO. Jeśli aromaty, to naturalne. Często wykluczają też olej palmowy.
No to jak wygląda skład dobrej czekolady? Powinna mieć jak najwyższą zawartość kakao i mieć tylko kilka składników. Ta najbardziej wartościowa zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej. Na rynku dostępne są nawet takie, które mają jej 90 proc. W wysokiej jakości czekoladzie nie znajdziemy sztucznego emulgatora E 476, czyli polirycynooleinianu poliglicerolu. Jest to syntetyczny dodatek i wielu ekspertów odradza jego stosowanie. Czekolada nie powinna też zawierać sztucznych aromatów, a najlepiej żeby nie zawierała ich wcale, oraz oleju palmowego, gdyż nie jest on niezbędny w tym produkcie.
Początkowo przeglądanie etykiet może być dość czasochłonne, ale mając już wprawę i odpowiednią wiedzę na temat składów, szybko podejmiemy decyzję o zakupie. Regularne czytanie tego, co zawierają artykuły spożywcze jest istotnym elementem komponowania diety.
Czytajmy więc z rozwagą i uwagą!