Spadek energii w pracy. Alternatywy dla kolejnej filiżanki kawy
Choćbyśmy byli tytanami pracy, moment zmęczenia musi w końcu nadejść. Nasze ciała po prostu nie są w stanie wytrzymać długotrwałego intensywnego wysiłku – czy to fizycznego, czy umysłowego. Zobaczymy, jak dzięki diecie i zmianie trybu życia możemy poprawić naszą wydajność w ciągu dnia.
Dlaczego brakuje nam energii?
Wszyscy znamy to uczucie, kiedy brakuje nam sił i dosłownie nic się nie chce. Powodów takiego stanu rzeczy jest przynajmniej kilka:
Najlepiej byłoby, gdybym zamienił się teraz w tabliczkę czekolady. W sreberku czas płynąłby mi szybciej i na pewno nie denerwowałbym się tak bardzo.
Marc Levy
"![]()
- Niewłaściwa dieta. Spożywanie w nadmiarze potraw tłustych i słonych, a także picie hektolitrów kawy to czołowe powody chronicznego zmęczenia. Węglowodany i kofeina obciążają bowiem wątrobę oraz nerki. Wystarczy zwiększyć ilość owoców i warzyw w naszej diecie, kosztem dań tłustych właśnie. Jedna kawa z rana wystarczy dla pobudzenia. Zamiast kolejnych filiżanek, pijmy więcej wody – przynajmniej 1,5 litra dziennie.
- Brak ruchu. Ciało i umysł człowieka nie są przystosowane do spędzania całego dnia w pozycji siedzącej przed komputerem. Dlatego warto robić w pracy przerwy na odrobinę ruchu – na krótki spacer albo spożycie posiłku. Jeśli praca, którą wykonujemy, nie pozwala nam na to, zawsze możemy zwiększyć aktywność poza nią. Uczęszczanie na treningi sportowe 2-3 razy w tygodniu podniesie naszą kondycję i poprawi samopoczucie.
- Stres wielki i mały. Uczucie zdenerwowania i bezsilności wysysa z nas energię skuteczniej niż długotrwały wysiłek fizyczny. W natłoku zadań i problemów każde kolejne wyzwanie, nawet bardzo małe, może sprawić, że poczujemy się kompletnie przytłoczeni. Dlatego poświęćmy kilka chwil dziennie na relaks oraz medytację. Warto też planować każdy dzień z wyprzedzeniem, aby uniknąć niepotrzebnego stresu.
- Brak snu. Czasami łatwiej powiedzieć niż zrobić, zwłaszcza gdy w domu mamy małe dziecko. Aby dobrze wypocząć i zregenerować siły, potrzebujemy jednak przynajmniej 7 godzin snu. Inaczej dla zmęczonego umysłu nawet małe sprawy urosną do rozmiaru kosmicznych wyzwań. Postarajmy się więc chodzić spać o regularnych porach – odpuszczenie jednego odcinka serialu nas nie zbawi, obowiązkami domowymi zaś możemy się ostatecznie z kimś podzielić.
Przypływy i odpływy sił
Nawet jeśli zastosujemy się do wszystkich zaleceń, i tak nie będziemy pełni energii przez całą dobę. Powód jest bardzo prosty – nasza wydajność podlega naturalnym wahaniom. Udowodniły to już analizy Niemieckiej Komisji Badań nad Pracą sprzed ponad 20 lat.
Według nich najbardziej produktywny okres przypada na godziny między 9.00 a 12.00. Potem zaczyna spadać, by wieczorem, między godzinami 18.00 a 21.00, znów powrócić, choć już nie na takim poziomie. Wpływ na te wahania mamy niestety bardzo ograniczony. Zamiast z nim walczyć, dużo efektywniej wykorzystamy czas, planując dzień tak, by najtrudniejsze zadania przypadały na chwile, w których dysponujemy nadwyżką energii.
KRZYWA AKTYWNOŚCI

09:00
12:00
15:00
18:00
21:00
24:00
wydajność
godziny
Czy wiesz, że?
Złe emocje są jednym z powodów zmęczenia. Jeśli więc widzimy jakiś problem w pobliżu, reagujmy na niego zawczasu.
Słodycze na ratunek?
Powiedzmy sobie szczerze, świat bez naszych ukochanych słodkości, tak jak poranek bez pysznej kawy, byłby po prostu smutny. Na szczęście nie musimy z nich rezygnować, żeby cieszyć się zdrowiem i energią każdego dnia. Wybierając jednak paczkę słodyczy ze sklepowej półki, zerknijmy najpierw na etykietę. Produkty takich firm jak Wawel, zawierają dobre składniki - są pozbawione sztucznych aromatów i barwników, zbędnych dodatków i ulepszaczy.
Dla przykładu - naturalne kakao ma wiele cennych składników, takich jak antyoksydanty (przeciwutleniacze) czy sole mineralne (np. potas, fosfor, magnez). Jak twierdzi profesor Agnieszka Filipiak-Florkiewicz z krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego w wywiadzie dla serwisu Polki.pl:
- Badania opublikowane przez szwedzkich naukowców w 2016 roku potwierdziły, że spożywanie czekolady wiązało się z niższym ryzykiem zawału serca oraz zapadalnością na chorobę niedokrwienną serca. […] Nie zapominajmy, że czekolada może nas wprawić w dobry nastrój dzięki tryptofanowi odpowiedzialnemu za podnoszenie poziomu serotoniny w mózgu. Już sam jej zapach i smak wyzwalają duże dawki szczęścia.

GORZKA CZEKOLADA DZIAŁA DOBRZE NA SERCE
A wszystko dzięki kakao i zawartym w nim przeciwutleniaczom. Najlepsze właściwości mają tabliczki zawierające minimum 70 i więcej proc. kakao.
CZEKOLADA TO TEŻ M.IN. MAGNEZ
Znajdziemy go zarówno z gorzkiej, jak i mlecznej tabliczce. Dobre składniki w czekoladzie i słodyczach to też: wysokiej jakości ziarna kakaowca, lecytyna bez GMO, naturalny olejek miętowy czy orzeszki arachidowe.Jest tylko jedno "ale" – po pierwsze starajmy się jeść naturalne słodycze, o krótkim składzie, a po drugie - sięgajmy po nie raczej na początku dnia, a nie przed pójściem spać. W ciągu dnia zdołamy spalić kalorie i wykorzystamy energię, którą pozyskamy z ulubionych smakołyków. Tymczasem jedząc je o zmroku, możemy mieć później kłopot z zaśnięciem.
Najważniejsza jest równowaga
Zdrowy i szczęśliwy dzień zależy od zachowania przez nas umiaru zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. Jeśli zadbamy o czas na odpoczynek fizyczny i psychiczny, odrobinę ruchu oraz zdrową dietę z naturalnym słodyczami, nawet najcięższy dzień w pracy nie będzie nam straszny.