Słodycze w różnych kulturach. Jak przysmaki łączą ludzi na całym świecie
Mieszkańcy każdego kraju i kontynentu znajdą chwilę na odrobinę słodkiego zapomnienia, najlepiej w dobrym towarzystwie. Od czekoladowych ciastek aż po owoce durian – zobaczmy, jakimi przysmakami raczą się reprezentanci różnych kultur.
Czy wiesz, że?
Orzeszki arachidowe wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, m.in. wspomagają pamięć i koncentrację, łagodzą bóle migrenowe, zapobiegają nadciśnieniu, korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy.
Przyjemność zakodowana w naszym mózgu
Już starożytni Egipcjanie uwielbiali od czasu do czasu przekąsić coś na deser. Obtaczali owoce w miodzie i spożywali je za każdym razem, kiedy humor im nie dopisywał. Faraon Tutenchamon tak bardzo kochał miód, że kilka jego bukłaków znaleziono w grobowcu władcy. Przez stulecia desery na całym świecie wzbogaciły się także o czekoladę, migdały, kremy i galaretki. Skąd to nasze uwielbienie do słodkich przysmaków, niezależnie od miejsca na świecie i kultury?
- […] słodki smak jest pierwszym, który znamy i którego łakniemy już od momentu narodzin (laktoza w mleku matki). Ponadto w trakcie ewolucji wykształcił się u nas mechanizm pozytywnego postrzegania smaku słodkiego. Nasi praprzodkowie utożsamiali go z bezpieczeństwem, ponieważ kojarzył się im z dodawaniem energii i brakiem szkodliwości – twierdzi dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, członek Rady Ekspertów firmy Wawel.
Tak więc trudno się dziwić, że na całym świecie słodycze pomagają umilić dzień. Oto kilka przysmaków, których popularność w odległych ojczyznach wciąż nie słabnie.
Alfajores
Te małe ciasteczka maślane znane są niemal we wszystkich krajach hiszpańskojęzycznych, a w Argentynie mają status narodowego przysmaku. Przy ich pieczeniu używa się mąki kukurydzianej, dzięki której, oprócz delikatności, Alfajores posiadają również przyjemną dla podniebienia chrupkość. Ciastka podawane są najczęściej w formie "sandwicha" z masą kajmakową w środku. Jednak odmian jest całkiem sporo, spotyka się np. wersję obtoczoną w czekoladzie oraz zawierającą masę owocową. 11 grudnia mieszkańcy urugwajskiego miasta Minas pobili rekord Guinessa, wypiekając największego Alfajor na świecie – miał 2 metry średnicy, 80 cm wysokości i ważył… aż 464 kg!
CIEKAWOSTKI O SŁODYCZACH

HISZPAŃSKI PRZYSMAK
Alfajores to chrupkie ciasteczka, które zna każdy mieszkaniec hiszpańskojęzycznych krajów. Spotkamy mnóstwo ich odmian na całym świecie.

PRZYSMAK MAJÓW
Ulubionym napojem Majów była czekolada z pianką. Dodawno do niej miód dzikich pszczół, kukurydzę lub chilli. Ten aromatyczny napój stanowił dla nich nierozłączny element podczas różnego rodzaju świąt i uroczystości.

WAŻNY WYNALAZEK FRANCUZÓW
Pierwsze wyroby czekoladowe powstały w połowie XVII wieku. Były to batony ze zmielonego i sprasowanego ziarna z dodatkiem orzechów, suszonych owoców i kwiatów, lody albo czekoladowe pastylki. Pralinki stworzył w 1679 r. francuski kucharz Clément Lassagne na dworze Ludwika XIV na cześć hrabiego Césara de Choiseul du Plessis-Praslin.

ZADZIWIAJĄCY OWOC
Czy wiesz, że durian jednym z najcenniejszych owoców na świecie? Przygotowuje się z jego wykorzystaniem m.in. słodycze. Jednocześnie ma on tak nieprzyjemny zapach, że istnieje nawet znak zakazu wnoszenia go do miejsc publicznych.

SŁODYCZE A HUMOR
Naukowcy dowodzą, że nawet myślenie o słodyczach poprawia nam nastrój. Dlatego są tak lubiane przez ludzi na całym świecie.
Kaab el Ghazal
Przez stulecia wędrowni kupcy z północnej Afryki dostarczali na europejskie stoły wiele słodkich przysmaków – figi, suszone daktyle, migdały, bakalie. Mieszkańcy Maroka do dziś posiadają te smakołyki w swoim menu, uwielbiają też słodkie ciastka. Kaab el Ghazal (czyli po arabsku "róg gazeli") to migdałowe wypieki obtoczone w cukrze pudrze. Mają charakterystyczny, półokrągły kształt, któremu zawdzięczają swoją nazwę. Kaab el Ghazal to ciastko w sam raz na poczęstunek dla gości pod dachem namiotu, nawet jeśli na zewnątrz panuje temperatura 40 st. C.
Salmiakki
Z gorącej Afryki przenosimy się na zimną Północ. Także Skandynawowie lubią desery, choć często mają one słony posmak, nie tylko ze względu na popularność owoców morza wśród mieszkańców Kopenhagi czy Sztokholmu. Salmiakki, inaczej cukierki ze słonej lukrecji, narodziły się w Finlandii, a następnie przez Szwecję i Norwegię zawędrowały do innych krajów północnej Europy. Mają nieco cierpki smak, który na dodatek lekko piecze w język (zawdzięcza to chlorkowi amonu zawartemu w słonej lukrecji). Co ciekawe, pastylki ze słonej lukrecji dawni Finowie uważali za lek na kaszel.
SPRAWDŹ SWOJĄ WIEDZĘ!
5 pytań
Dziękujemy za wypełnienie quizu.
Twój wynik to na punktów.
Baklava
Również wschodnie regiony Morza Śródziemnego obfitują w słodkie specjały. W Grecji i Turcji popularna jest np. baklava. Przysmak ten powstaje ze słodkiego, nasączonego miodem ciasta filo, które przekłada się orzechami laskowymi lub pistacjowymi. W krajach muzułmańskich baklava jest szczególnie popularna podczas ramadanu - miesiąca postu. Przed świtem i po zmierzchu słodycze te znikają ze sklepowych półek w błyskawicznym tempie.
WARTOŚCIOWE SKŁADNIKI KAKAO TO M.IN.:
- białko i błonnik
- potas, magnez, wapń
- żelazo i fosfor
- witaminy A, E, β-karoten
- ryboflawina i niacyna
!
Durian
Mieszkańcy takich krajów, jak Indonezja czy Tajlandia, rozsmakowali się w pewnym dziwnym owocu. Durian pachnie… niezbyt przyjemnie (w wielu krajach nie można go przez to nawet wnosić do restauracji czy hoteli), na dodatek posiada pokrytą kolcami skórę. Pod odpychającą powierzchnią kryje się jednak delikatny kremowy miąższ, którego smak można porównać z migdałowym budyniem. Dzięki niemu durian jest jednym z najbardziej pożądanych i najdroższych owoców świata. Co roku w Tajlandii odbywa się nawet prestiżowy konkurs na najwspanialszy okaz tego owocu.
Na koniec polska specjalność
Na szczęście nie musimy podróżować na drugi koniec świata, by uraczyć się pysznymi przysmakami. W Polsce wśród ulubionych słodyczy wciąż króluje czekolada, którą wybiera prawie połowa z nas (a dokładniej 46 proc. – badanie ARC Rynek i Opinia). Według raportu BGŻ BNP Paribas statystyczny Polak zjadł w 2018 r. aż 6,3 kg tego przysmaku. Z kolei jedną z ulubionych marek Polaków, wg plebiscytu magazynu "Wiadomości Handlowe", są czekoladki nadziewane Malaga, Kasztanki i Tiki Taki (badanie Ulubiona Marka Polaków/Polek 2019, instytut GfK Polonia, kategoria "cukierki czekoladowe"). Jesteśmy też w doborze słodkich produktów coraz bardziej wymagający. Sprawdzamy etykiety i kupujemy czekoladę, która zawiera jak najwięcej dobrych, naturalnych składników (kakao, orzeszki arachidowe). Do jej wyjątkowego smaku zaś nikt nie musi nas przekonywać.