Od orzeszków ziemnych po kakao. Skąd się biorą dobre składniki w czekoladzie?
Czy wiesz, że?
Palma kokosowa w Malezji nazywana jest "drzewem o tysiącu zastosowań"? Wytwarza się z jej owoców liny, zabawki, wyściółki do materacy, kompost do roślin, a także różnorakie napoje i przekąski.
Znamy już pochodzenie ziaren kakaowca oraz jego niezwykłe właściwości. Teraz czas na inne składniki, bez których nie wyobrażamy sobie pysznej czekolady. Droga wielu z nich na nasz stół była długa, gdyż przywędrowały do Polski z drugiego końca świata.
Orzeszki ziemne
Dzięki nim czekolada staje się bardziej chrupka i zyskuje nutkę przyjemnej goryczy. Orzeszki arachidowe, inaczej zwane ziemnymi lub fistaszkami, tak jak ziarna kakaowca przybyły do nas z Ameryki. Archeologowie szacują, że na terenie dzisiejszego Peru Indianie uprawiali orzeszki już 7,6 tys. lat temu! Do Europy trafiły wraz z hiszpańskimi kupcami, którzy odkryli je na targu w Tenochtitlan – potężnym mieście imperium Azteków w 1521 r.
Obecnie nie spotkamy już dziko rosnących orzeszków ziemnych, ich uprawa rozprzestrzeniła się za to na całym świecie. Plantacje znajdziemy m.in. w Argentynie, Senegalu, Indiach, Indonezji i USA, gdzie masło orzechowe ma wręcz kultowy status. Fistaszki zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, m.in. białko, witaminę B3, błonnik oraz potas. Są nieodłącznym elementem wielu lubianych słodyczy, np. cukierków M!chałki z Wawelu (które zawierają ich aż 26 proc.).
Dowiedź się więcej - poznaj właściwości orzeszków i oleju arachidowego!Rodzynki
Ten słodki przysmak sprawdza się równie dobrze w czekoladzie, jak i w parze z innymi słodkościami, np. ciastami czy bitą śmietaną. Rodzynki to tak naprawdę suszone winogrona. Podobnie jak inne bakalie (czyli suszone owoce, orzechy i ziarna), w charakterze deseru były spożywane od czasów starożytnych w Grecji, Egipcie, Palestynie czy też Mezopotamii. Wzmianki o rodzynkach znajdują się nawet w Biblii (choćby w Księdze Ozeasza) – w czasach króla Dawida stanowiły popularny dodatek do potraw świątecznych.
Na świecie produkuje się rocznie ponad 1,2 mln ton rodzynek (dane z 2016 r.) – najwięcej w USA, Turcji, Grecji, Iranie, a także RPA i Australii. Istnieje kilka ich odmian – smyrneńskie, sułtańskie, koryntki, cybeby – klasyfikuje się je ze względu na szczep winogron, z którego powstały. Rodzynki swój słodki smak zawdzięczają wysokiej koncentracji cukru (m.in. fruktoza), posiadają również antyoksydanty oraz witaminę C.
Jeśli spotkasz je w słodyczach, zwróć uwagę na to, czy nie są siarkowane - tych z dwutlenkiem siarki staraj się unikać.
DOBRE SKŁADNIKI W SŁODYCZACH

ORZESZKI ZIEMNE
POCHODZĄ WPRAWDZIE Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ, ALE DZIŚ TO JEDNA Z NAJPOPULARNIEJSZYCH ROŚLIN UPRAWNYCH W AFRYCE.

RODZYNKI,
SUSZONE WINOGRONA W NAJPRZERÓŻNIEJSZYCH ODMIANACH, KUPIMY DZIŚ W SKLEPACH I NA TARGACH CAŁEGO ŚWIATA.

MIĘTA
TO POPULARNY SKŁADNIK WIELU DAŃ I DESERÓW, KTÓREGO CHARAKTERYSTYCZNY ZAPACH I SMAK ZNALI JUŻ STAROŻYTNI GRECY I RZYMIANIE.

ORZECH KOKOSOWY
WYSTĘPUJĄCY GŁÓWNIE W KRAJACH TROPIKALNYCH, DZIĘKI SWOJEJ UNIWERSALNOŚCI SZYBKO ZDOBYŁ TAKŻE ZIMNIEJSZE CZĘŚCI NASZEJ PLANETY.

KUPUJĄC CZEKOLADĘ ORAZ INNE SŁODYCZE,
WARTO CZYTAĆ ETYKIETY NA OPAKOWANIACH. DOBRE PRODUKTY POWINNY ZAWIERAĆ PRZEDE WSZYSTKIM NATURALNE SKŁADNIKI.
Mięta
Wśród ziół próżno szukać rośliny o bardziej uniwersalnym zastosowaniu. Miętę znajdziemy w gumach do żucia, herbatach, czekoladzie, lemoniadzie, a nawet niektórych lekach. Swoją nazwę zawdzięcza pochodzącej z mitologii greckiej pięknej nimfie Minthe. Miał się w niej zakochać sam bóg świata podziemnego – Hades. Niestety dowiedziała się o tym jego zazdrosna żona i zamieniła biedną nimfę w znaną nam dziś roślinę. Starożytni Grecy i Rzymianie używali mięty nie tylko w celach gastronomicznych – była dla nich popularnym lekiem na niestrawność, bóle brzucha czy klatki piersiowej.
Mięta występuje w różnych odmianach (pieprzowa, długolistna, polna) na terenie całej niemal Europy oraz sporej części Azji. Możemy bez trudu sami podjąć się jej hodowli w doniczce. Mięta zawiera m.in. witaminę A, kwas foliowy, mangan i żelazo. Jednak ze względu na swój intensywny smak najczęściej trafia do dań i napojów w niewielkich ilościach.
W produktach spożywczych szukajmy tej naturalnej, np. w postaci olejku miętowego, jak w czekoladzie i pastylce miętowej marki Wawel.
DLACZEGO WARTO SIĘGNĄĆ PO MIĘTĘ?

KORZYSTNIE WPŁYWA NA ZDROWIE
Te niepozorne zielone listki zawierają wiele cennych substancji odżywczych. W 100 g znajduje się m.in. 8 g błonnika, 569 mg potasu, 243 mg wapnia i 5,1 mg żelaza. Mięta poprawia apetyt, a także samopoczucie.
POMAGA DBAĆ O URODĘ
Przeciwbakteryjne i odkażające działanie mięty znajduje wiele zastosowań w kosmetyce. Pozyskiwany z mięty mentol to składnik wielu past i płukanek do zębów, jak i żelów do mycia ciała. Napar z liści mięty poleca się do przemywania skóry, zwłaszcza trądzikowej.RODZYNKI, CZYLI SUSZONE WINOGRONA, WZBOGACAJĄ SMAK DESERÓW OD TYSIĘCY LAT. POPULARNOŚĆ ZDOBYŁY NAJPIERW W BASENIE MORZA ŚRÓDZIEMNEGO, PO TO, BY NASTĘPNIE PODBIĆ CAŁY ŚWIAT.
WARTO WIEDZIEĆ
"![]()
Wiórki kokosowe
Dawni Malajowie nazywali palmę kokosową "drzewem o tysiącu zastosowań". Trudno się temu dziwić, nawet dzisiaj znajdziemy dla jego orzechów mnóstwo zastosowań. Ich tłuszcz przydaje się w kuchni, olejek w łazience, wiórki zaś są pysznym dodatkiem do czekolady. Kokos pokonał długą drogę, by trafić na nasze stoły – występował wcześniej m.in. w Azji Południowo-Wschodniej i wyspach Oceanii. W Nowej Zelandii z kolei odkryto skamieliny drzew kokosowych sięgające wiekiem 15 mln lat! W Europie kokosy pojawiły się dzięki portugalskim i holenderskim podróżnikom, których okręty w XVI i XVII w. docierały do najodleglejszych zakątków planety.
Mleko z orzecha kokosowego jest prawdziwą kopalnią wartości odżywczych. Posiada witaminy z grupy B, magnez, potas, cynk, żelazo, mangan, okazuje się również cennym źródłem elektrolitów. Wiórki pozyskiwane są z tak zwanego mięsa kokosowego – białej warstwy, którą hodowcy wydobywają z łupiny orzecha razem z mlekiem. Co ciekawe, pozostałą skorupę wykorzystuje się do rzeźbienia pamiątek i zabawek.
Wiórki kokosowe to także smaczny składnik słodyczy, np. czekolad (czekolada bez dodatku cukru z wiórkami kokosowymi, Wawel) czy cukierków (M!chałki z Wawelu Kokosowe). Robiąc słodkie zakupy, warto zwrócić uwagę na to, czy producent nie dodaje do wiórków zbędnych dodatków.
Jak widzimy, składniki czekolady mają długą historię oraz wiele zastosowań, niekoniecznie związanych ze sztuką tworzenia słodyczy. Pamiętajmy – w sklepie wybierajmy tylko takie produkty, których składników jesteśmy pewni.