Mądry wybór, czyli jak robić smart zakupy
"Bio", "eko", "bez glutenu", "bez laktozy" – te sformułowania dosłownie zalewają sklepowe półki. Jak w dobie zdrowego odżywiania zachować umiar, a kiedy rzeczywiście warto skorzystać z rad dietetyków? Dowiedz się, jak mądrze i z głową robić zakupy.
Zaledwie tyle Polaków deklaruje, że sprawdza skład kupowanych produktów.
WARTO WIEDZIEĆ
Coraz więcej osób zaczyna świadomie dokonywać wyborów zakupowych, sięgając po produkty spożywcze. Jeśli ktoś cierpi na nietolerancję pokarmową – sięga np. po produkty bezglutenowe lub takie, które nie zawierają laktozy. Gdy wybieramy jajka, do naszego koszyka coraz częściej trafiają te z chowu w pełni ekologicznego. Według wielu konsumentów na opakowaniu koniecznie musi znaleźć się informacja "bez GMO". Półki sklepowe wręcz uginają się pod ciężarem takich produktów, a my stajemy się niewolnikami zdrowego odżywiania. Jak w tym wszystkim zachować umiar i nie dać się zwariować?
"Smart zakupy" po polsku
-
Myśląc o mądrym podejściu do robienia zakupów, warto brać pod uwagę kilka kwestii:
- Sporządzaj listę zakupów. Kontroluj przy tym zawartość swojej lodówki. Dzięki temu unikniesz błądzenia między alejkami i kupisz to, co rzeczywiście jest potrzebne. Poza tym zyskasz pewność, że niczego ci zabraknie i nie trzeba będzie wracać do sklepu.
- Rób zakupy po posiłku. Człowiek, który robi zakupy o "pustym żołądku", włoży do koszyka zdecydowanie więcej produktów spożywczych, niż kiedy jest najedzony. Dlatego, jeśli nie chcesz pozbyć się połowy wypłaty – nie idź do supermarketu w porze obiadowej.
- Planuj z głową i… kalendarzem. Przeznacz jeden dzień w tygodniu na większe zakupy, a rzeczy z krótkim terminem ważności uzupełniaj na bieżąco. W ten sposób nic się nie zmarnuje.
- Skorzystaj z rad dietetyka. Jeżeli podejrzewasz u siebie nietolerancję pokarmową bądź chcesz zmienić swój sposób żywienia – udaj się do dietetyka, który rozpisze ci szczegółowy plan. Dowiesz się wówczas, jakie produkty powinny na stałe zagościć w twoim koszyku.
- Porównuj ceny produktów. Gdy zależy ci na tym, aby nie przepłacać – zrób research w ofercie okolicznych sklepów i porównaj ceny – różnice mogą być naprawdę odczuwalne. Nie sugeruj się jednak wyłącznie tym, ile kosztuje dana rzecz – jakość i właściwy skład powinny mimo wszystko stać na pierwszym miejscu.
NA ETYKIECIE ZNAJDZIEMY M.IN. NASTĘPUJĄCE INFORMACJE:
Ważniejszy tył opakowania niż przód
Niektóre produkty na pierwszy rzut wyglądają tak, jakby zawierały wyłącznie naturalne składniki. Jednak gdy weźmiemy je pod lupę, okazuje się, że w rzeczywistości z "naturą" nie mają wiele wspólnego. Jak zatem nauczyć się odróżniać dobre produkty od tych, które zawierają sztuczne dodatki? Złota zasada jest taka – im mniej składników, tym lepiej. Najważniejszym źródłem informacji o produkcie jest etykieta – możemy z niej wyczytać np. to, ile kalorii ma nasz ulubiony batonik i jakie aromaty zawiera.
Prawidłowo skonstruowana etykieta powinna zawierać przede wszystkim katalog informacji obowiązkowych przewidzianych w przepisach prawa żywnościowego. Do tego powinna być łatwo dostępna, przejrzysta i czytelna dla konsumenta. To ważne, ponieważ często kupujemy różne przekąski dla dzieci, a one… wiadomo – kochają wszystko, co słodkie i kolorowe. Dlatego, zanim sięgniemy po dany produkt, przeczytajmy dokładnie etykietę i nie dajmy się zwieść kuszącemu opakowaniu. Dziś nawet najbardziej kolorowe żelki czy galaretki mogą być barwione naturalnie!
DOBRE SKŁADNIKI W SŁODYCZACH

MIĘTA I OLEJEK MIĘTOWY
Działa odświeżająco i antybakteryjnie. Poprawia trawienie, a także ułatwia zasypianie. Zawiera takie składniki odżywcze jak m.in. błonnik, żelazo, wapń i magnez.
LECYTYNA
Pozytywnie wpływa na pamięć, jak i wątrobę. Wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najczęściej pozyskuje się ją z nasion soi.CZEKOLADA TO NIE TYLKO WYŚMIENITA PRZEKĄSKA. DOSTARCZANA W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH WPŁYWA NA POPRAWĘ PAMIĘCI I NASTROJU.
WARTO WIEDZIEĆ
"![]()
Jak mądrze wybierać słodycze?
Każdemu z nas od czasu do czasu należy się chwila relaksu ze słodką przekąską. Czekolada poprawia nam nastrój, a co za tym idzie – chętniej czynimy dobre rzeczy. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Millward Brown na zlecenie marki Wawel, aż 83 proc. Polaków zadeklarowało, że ostatnio uczynili coś dobrego dla innych. "To nie przypadek, że ludzie sięgają właśnie po czekoladę, kiedy są w złym nastroju. Jej spożycie poprawia nasze samopoczucie za sprawą tryptofanu, czyli związku chemicznego odpowiedzialnego za podnoszenie w mózgu poziomu serotoniny" – potwierdza ekspert, dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, specjalistka ds. technologii żywności i żywienia z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, członek Rady Ekspertów firmy Wawel.
Już wiesz, że warto czytać etykiety, dlatego, sięgając po słodycze, stawiaj na te z dobrymi składnikami. Nie powinny zawierać sztucznych aromatów ani barwników oraz emulgatorów. Zwracaj uwagę na olej palmowy - jeśli nie jest niezbędny w danym produkcie, to jeszcze raz zastanów się nad jego zakupem. W słodyczach często spotyka się składniki z dziwnie brzmiącymi nazwami, jednak w tych dobrych produktach znajdziesz naturalne surowce - np. ekstrakty i koncentraty pochodzenia roślinnego, lecytynę z certyfikowanych nasion soi (bez GMO) oraz roślinne substancje żelujące, takie jak agar i pektyny. Czekoladowe słodkości Wawel mają wysoką zawartość kakao, orzeszki arachidowe i naturalne aromaty, w tym olejki (np. miętowy). Dzięki temu wiesz, że to, co trafia do twojego koszyka, jest najwyższej jakości. Tak się właśnie kupuje z głową!