Krówki, czyli tradycyjne polskie cukierki. Możemy być z nich dumni
Czy wiesz, że?
Przez lata skład polskiej krówki zmienił się tylko nieznacznie. Jej smak za to wciąż przyciąga kolejne pokolenia amatorów słodkości nad Wisłą.
Ciągutki albo pomadki mleczne – tak nasi przodkowie nazywali cukierki z wyjątkowo słodkim, ciągliwym nadzieniem. My znamy je pod nazwą "krówek" i kochamy niemal bezgranicznie.
Kultowy cukierek
Krówkami częstowały nas babcie oraz rozpieszczali dziadkowie. Bez ich pysznego, słodkiego smaku nasze dzieciństwo z pewnością nie byłoby tym samym. Dziś nie tylko my rozkoszujemy się krówkami. Są rozpoznawalnym na całym świecie polskim produktem eksportowym. Spotkamy je często na międzynarodowych targach i wystawach w formie poczęstunku, który szybko znika ze stolików wystawowych polskich firm. W jaki sposób udało się tym niepozornym cukierkom zawładnąć naszą wyobraźnią i skąd w ogóle wzięły się na polskich stołach?
Historia krówki okazuje się dość zawiła. Za jej twórcę i propagatora uchodzi Feliks Pomorski, pochodzący z Wielkopolski przedsiębiorca. W 1921 r. założył w Poznaniu wytwórnię słodyczy, która choć posiadała w swojej ofercie ponad 100 typów słodyczy, rynek zawojowała właśnie "krówkami". Były to znane nam dzisiaj cukierki o karmelowym kolorze oraz ciągliwym nadzieniu. Swoją nazwę zawdzięczały rysunkowi krowy widocznemu na opakowaniu.
Przepis na nie Pomorski poznał, pracując w latach 1907 – 1921 w hotelu swojego wuja w Żytomierzu na Wołyniu. Pełnił tam przeróżne funkcje, od boja hotelowego po pomocnika cukiernika. Właśnie pracując na tym ostatnim stanowisku, poznał sposób na wykonanie tzw. "ciągutki", czyli słodkiej masy z cukru, mleka i masła.
CO ZNAJDZIEMY W KRÓWKACH FIRMY WAWEL?




Ponadczasowy przysmak
W latach międzywojennych krówki od Pomorskiego cieszyły się w Polsce sporą popularnością, której nie były w stanie przyćmić nawet trudne lata 1939 – 1945. Ich producent musiał przenieść wówczas produkcję do podwarszawskiego Milanówka. Na brak zamówień jednak narzekać nie mógł – na polskich bazarach krówki schodziły jak przysłowiowe bułeczki. Niemałą zasługę miała tu oprócz ich smaku także łatwość, z jaką można było taki cukierek stworzyć. Jego składniki dostępne były bowiem nawet w trudnych wojennych czasach.
Popularność krówek utrzymała się także w czasach PRL-u. Legenda głosi nawet, że smak cukierków uwiódł tak wielu urzędników partyjnych, że nie pozwolili, by o ich cenie odgórnie decydowało państwo. W czasach tych przestano utożsamiać krówki wyłącznie z fabryką Pomorskiego. Karmelki według tradycyjnego przepisu zaczęły wytwarzać także inne zakłady, m.in. krakowski Wawel.
Dowiedź się więcej! Poznaj wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne surowców mleczarskich.TRADYCYJNY POLSKI SMAKOŁYK

DOBRE SKŁADNIKI
Przepis na tradycyjną polską krówkę wywodzi się z Kresów. Ich mieszkańcy wykorzystywali proste, naturalne składniki, aby tworzyć niezapomniane smakołyki.
CZĘSTY GOŚĆ NA STOŁACH
Wielką zaletą krówek jest ich uniwersalność. Sprawdzą się zarówno w roli słodkiego upominku dla bliskiej osoby, jak i poczęstunku, który umili ważne spotkanie biznesowe.ROZTOPIONE KRÓWKI TWORZĄ MASĘ KAJMAKOWĄ, KTÓRA JEST SKŁADNIKIEM WIELU REGIONALNYCH PRZYSMAKÓW.
WARTO WIEDZIEĆ
"![]()
Dobre składniki
Receptura krówek pozostaje niezmiennie prosta od prawie 100 lat. Jej podstawa to cukier, mąka oraz margaryna lub masło. Składniki te miesza się w wysokiej temperaturze, a następnie po ostygnięciu kroi na sztuki. Czasami do mieszkanki trafiają również dodatki takie jak kakao albo sezam, masło orzechowe lub wanilia. Tradycjonaliści preferują jednak klasyczny smak. Cukierki przydają się w wielu regionach Polski (chociażby na Mazurach) do wytworzenia tzw. masy kajmakowej, będącej składnikiem wielkanocnych przysmaków.
Nawet jeśli kochamy krówki miłością bezgraniczną i bezwarunkową, warto zerknąć na ich etykietę przed dokonaniem zakupu. Jak w przypadku wszystkich słodkich smakołyków, także tu szukamy przede wszystkim dobrych składników. Doskonały przykładem jest krówka mleczna firmy Wawel. Zawiera kompozycję 4 najważniejszych składników – cukru, syropu glukozowego, mleka w proszku oraz masła. Nie posiada za to sztucznych barwników i aromatów.
Krówka dobra na wszystko
Pomimo upływu czasu cukierki te wciąż jemy nader chętnie i raczej szybko się to nie zmieni. Krówki to smakołyk, do którego uwielbienie Polacy przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Myśląc nad tym, warto skosztować jedną albo dwie sztuki, żeby przypomnieć sobie, gdzie tkwi źródło ich sukcesu.