Jak charakter warunkuje upodobania smakowe?
Jak powiedział francuski socjolog Pierre Bourdieu, "o gustach się nie dyskutuje", ale w tym przypadku jak najbardziej warto. Okazuje się bowiem, że preferencje smakowe wcale nie są kwestią przypadku. To, czy wolimy słone przekąski, czy też nie wyobrażamy sobie życia bez solidnej dawki cukru, wiele o nas mówi.
Czy wiesz, że?
Za najbardziej gorzką substancję na świecie uważa się benzoesan denatorium, którym japońska firma Nintendo zabezpiecza karty z grami do swoich konsoli.
Jak działa zmysł smaku?
Smak pożywienia możemy określić za pomocą kubków smakowych umiejscowionych na powierzchni języka. Znajdują się w nich tzw. degustatory smaku, czyli komórki, które przetwarzają sygnał chemiczny pochodzący z jedzenia na potencjał elektryczny prowadzący do wrażenia smakowego w mózgu. Istnieje pięć kubków smakowych odpowiedzialnych za poszczególne smaki: słodki, gorzki, kwaśny i słony. Istnieje jeszcze smak umami, którego nazwa pochodzi od japońskiego słowa umai, co w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu "pyszny". W odczuciu bardzo przypomina on smak pikantny, mięsny lub glutaminianowy.
Mechanizm odczuwania smaku gorzkiego, słodkiego i umami jest bardzo podobny. Substancje odpowiedzialne za smak rozpuszczają się i mają kontakt z naszymi komórkami nerwowymi, a te przekazują impuls dalej, aktywując kolejne komórki. Takim szlakiem przekazywana jest informacja o smaku do naszego mózgu. Ze "słonym" i "kwaśnym" sprawa wygląda nieco inaczej – oba przekazywane są przez specjalne kanały jonowe, a nie bezpośrednio przez komórki.
Słodki
Jesteś osobą spontaniczną i pozytywnie nastawioną do życia. Potrafisz cieszyć się z małych rzeczy. Rzadko się smucisz i złościsz, bo wychodzisz z założenia, że tylko miłość jest w stanie zmienić świat na lepsze. Nigdy nie odmawiasz pomocy, a wręcz garniesz się do tego, by uszczęśliwić najbliższych. Robisz to bezinteresownie, nie oczekując nagrody.
Słony
Uwielbiasz rozrywki. Masz w sobie mnóstwo ambicji i chęci udowodnienia innym swojej prawdziwej wartości. Wciąż się ścigasz i masz skłonność do rywalizacji. Gdy coś nie idzie po twojej myśli, bardzo szybko tracisz nerwy. Drobnie nieporozumienie potrafi wyprowadzić cię z równowagi i zmotywować do działania.
Kwaśny
Sprawiasz wrażenie osoby wiecznie niezadowolonej, ale to tylko pozory. Masz duże ambicje i chęć stawiania sobie poprzeczki coraz wyżej. Umiesz wyrazić swoje niezadowolenie, dezaprobatę czy gniew. Jeśli uznasz, że ktoś zasługuje na reprymendę, potrafisz udzielić stosownej lekcji.
Pikantny/Umami
Bardzo szybko się nudzisz i nie potrafisz zbyt długo usiedzieć w jednym miejscu. Wciąż szukasz nowych wrażeń. Im mocniejszych, tym lepiej, bo ryzyko to nieodłączny element twojej osobowości. Dopiero wtedy czujesz, że żyjesz. Brzmi ekscytująco, ale to nie zawsze dobre rozwiązanie. Masz skłonność do podejmowania odważnych, ale niebezpiecznych decyzji.
Gorzki
Według badań uwielbienie dla smaku gorzkiego może wskazywać na skomplikowany charakter. Osoba taka zazwyczaj nie potrafi grać w grupie i jest wręcz antyspołeczna. Przypisywane jej cechy charakteru to m.in. narcyzm i manipulowanie innymi ludźmi. W skrajnych przypadkach mamy do czynienia z groźnym psychopatą.
kupuj karmelki i zgarniajWeź udział
nagrody
To, co lubimy jeść, wiele o nas mówi
Co ciekawe wszystkie koty, tygrysy czy lwy nie czują słodkiego smaku, bo ta zdolność nie jest im potrzebna do tego, by przetrwać. Ludziom: wręcz przeciwnie. Słodki smak wskazuje bowiem na obecność węglowodanów prostych, które pozbawione są właściwości trujących. Z tego powodu często określa się go mianem "smaku bezpieczeństwa". Z kolei odczucie "gorzkiego" może być wywołane przez wiele różnych substancji. Dzięki temu w dawnych czasach potrafiło nas to uchronić przed zjedzeniem np trującej rośliny.
Oni jedzą słodycze i… cieszą się życiem
Okazuje się, że zwolennicy ostrych potraw znacznie różnią się od tych, którzy przepadają za słodkim lub kwaśnym. Dr Alan Hirsch, neurolog i psychiatra z Fundacji Smell and Taste w Chicago, prowadzi badania na ten temat. Według niego wybierane jedzenie może zdradzić to, jaki mamy charakter.
I tak, osoby lubiące łakocie są z reguły radosne, pełne optymizmu, a nawet… kochliwe (może dlatego, że czekolada to afrodyzjak?). Miłośnicy słodkości wybierają także cukierki z bogatym wnętrzem, takie jak kukułki, raczki czy inne ręcznie produkowane Karmelki z Wawelu – spożywanie ich to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, a dobre, naturalne składniki wpływają pozytywnie na nasz nastrój. A jeśli mamy apetyt na więcej, zawsze możemy skorzystać z Loterii Wawel, w której do wygrania jest spora gotówka!
Miłośników słodyczy jest wielu, a jaki charakter mają osoby, które wybierają kwaśne jedzenie? Przeważnie są bardzo wymagające, wysoko stawiają poprzeczkę i nie zadowalają się byle czym. Często sięgają po tzw. letnie smaki, dlatego idealnym wyborem dla nich będą galaretki Fresh&Fruity. Ciekawostką jest fakt, że miłośnicy cytrusów mają szansę osiągnąć w życiu wielki sukces.
A co, jeśli wciąż nie wiemy, czy wolimy słodkie czy kwaśne? Wtedy możemy sięgnąć po alternatywę w postaci Mieszanki Krakowskiej z Wawelu – legendarne i uwielbiane od kilku pokoleń galaretki oblane czekoladą.
Chili dla odkrywców, sól dla zapracowanych?
Jeżeli nie wyobrażamy sobie życia bez słonych przekąsek, prawdopodobnie jesteśmy bardzo ambitni i za wszelką cenę dążymy do upragnionego celu. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii wykazało, że ludzie, którzy lubią słone orzeszki, paluszki lub sery, są najbardziej przepracowani. Wszystko dlatego, że nastawieni są na spełnianie swoich marzeń i chęć, by osiągnąć więcej niż inni.
Miłośnicy pikantnego jedzenia to z kolei poszukiwacze przygód. Mają skłonności od ryzyka i nie boją się wyzwań. Chętnie próbują różnych nowości, lubią podróżować i eksplorować świat. Nie straszne im są papryka chili, wasabi czy pieprz cayenne, a słabość do nich często idzie w parze z uprawianiem sportów ekstremalnych lub oglądaniem horrorów.
Niewiele jest osób, które przepadają za smakiem czystej goryczy, ale i tacy chodzą po świecie. Według badań to osoby, które mają problem z nawiązywaniem relacji. Często można spotkać wśród nich również narcyzów i manipulatorów.
Różne oblicza osobowości
Według dr Hirscha odczytywanie cech osobowości z ulubionego smaku wcale nie jest wróżeniem z fusów. Badacz nazywa ten zabieg "ucieleśnionymi metaforami". Jak twierdzi, ludzki charakter naprawdę ma sporo wspólnego z tym, co lubimy jeść.
Oczywiście nikt z nas nie jest w stanie funkcjonować, opierając się wyłącznie na jednym smaku, ale któryś z nich zawsze okazuje się dominujący. To właśnie on w decydujący sposób wpływa naszą osobowość na albo stanowi jej odzwierciedlenie. A co, jeśli skrywamy w sobie podwójne oblicze? Zawsze możemy sięgnąć po mieszankę smaków w postaci słonego karmelu lub czekolady z chili. Taka kombinacja z całą pewnością podkreśli nieoczywisty temperament.