Francja, Meksyk czy Afryka? Wyruszamy wpodróż śladami słodkich smaków
Szukasz ciekawego pomysłu na wakacje? Proponujemy wyprawę tropem niezwykłych smaków i ich fascynującej historii. Wybierz się z nami do krainy ananasa, odwiedź królestwo orzechów ziemnych i odkryj słodkie sekrety karmelowego raju.
Podróże kulinarne to modny turystyczny trend. Wyprawy śladami smaków pozwalają spojrzeć na odwiedzane miejsce z zupełnie innej perspektywy. Odkryj razem z nami kulinarne zwyczaje Meksyku, Afryki i Francji. Czeka cię podróż pełna niezapomnianych doznań smakowych.
kupuj karmelki i zgarniajWeź udział
nagrody
Słoneczny Meksyk. Witajcie w królestwie ananasa
Nie kukurydza ani papryka, ale właśnie ananas jest bohaterem naszej wyprawy do Meksyku. Znajdziemy tam jedne z największych hodowli tego pysznego owocu. Klimat panujący w tym kraju jest bardzo zróżnicowany ze względu na rozległą powierzchnię. Zmienność temperatur wyraźnie sprzyja palmom ananasowym, które rosną tu zarówno w warunkach naturalnych, jak i na rozległych plantacjach.
Ananas jest uprawiany także w Brazylii, Filipinach i na Hawajach, jednak to właśnie Meksyk uczynił z tego owocu nieodłączny element kulinarnej tradycji. Soczysty, jasnożółty miąższ ukryty w skórce przypominającej korę sosny to częsty składnik wielu meksykańskich dań.
Ananas kojarzy wam się ze słodkimi deserami? Cóż, Meksykanom niekoniecznie. Słodkie kawałki tego owocu tutejsi kucharze chętnie dodają do salsy, chorizo, burrito, tortilli oraz różnorodnych sałat. Ananas występuje często w duecie z drobiem lub wieprzowiną, łagodząc ostry smak mięsnych sosów.
Po pikantnym posiłku warto sięgnąć po tepache – orzeźwiający napój z fermentowanych skórek ananasa, uważany w Meksyku za smaczny i zdrowy zamiennik piwa – w dodatku bezalkoholowy. Tepache smakiem przypomina cydr, jednak w przeciwieństwie do jabłkowego napoju zawiera także cukier i cynamon.
Ananasową ucztę powinien zwieńczyć flan – pyszny budyń z dodatkiem sosu karmelowego i świeżych plastrów ananasa. Równie smacznym meksykańskim deserem jest czekoladowy pudding ozdobiony ananasowymi cząstkami. Tę pyszną, egzotyczną kombinację znajdziesz także w słodkiej Mieszance Krakowskiej z Wawelu – nie trzeba po nią lecieć aż za Atlantyk!
Gorąca Nigeria. Na tropie orzechowych plantacji
Myśląc o Afryce, najczęściej mamy przed oczami palmy bananowe, daktylowce oraz krzewy pełne klementynek i grejpfrutów. Mało kto wie, że ten kontynent słynie także z uprawy orzechów ziemnych. Choć ojczyzną popularnych fistaszków jest Brazylia, ich największe plantacje znajdziemy w Nigerii, która uważana jest za jednego z głównych dostawców tego pysznego przysmaku.
Arachidy potocznie nazywane są orzechami, ale zaliczamy je do roślin strączkowych z rodziny bobowatych. Oznacza to, że w rzeczywistości fistaszkom bliżej do fasoli i grochu niż do grupy orzechowych specjałów. Trudno się więc dziwić, że w Afryce świeże orzechy ziemne dodaje się do potraw jak każde inne warzywo. Dopiero po dokładnym uprażeniu arachidy zyskują chrupkość i charakterystyczny, orzechowy smak. W tej postaci – nierzadko z dodatkiem soli lub przypraw – traktowane sią jako smaczna przekąska, która od lat cieszy się popularnością na całym świecie.
Afrykański przysmak to prawdziwa gwiazda cukiernictwa. Prażone orzechy ziemne wykorzystuje się jako dodatek do wypieków, deserów i słodkich przekąsek. Fistaszkowy krem doskonale sprawdza się jako pyszne nadzienie batonów, czekolad i cukierków. Wśród słodkich łakoci marki Wawel znajdziemy kilka orzechowych słodkości, m.in. Karmelki Fistaszkowe i kultowe cukierki Raczki, które pod słodką skorupką skrywają orzechowe nadzienie z nutą rumu.
Na bazie arachidów produkuje się także masło orzechowe i słodkie kremy do smarowania pieczywa. Od niedawna popularnym trendem w cukiernictwie jest dodawanie do łakoci solonych orzechów ziemnych. Wyrazisty smak fistaszków w połączeniu z czekoladą lub lodami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Soczysta galaretka
Zalety słodkiej galaretki doceniamy szczególnie latem, kiedy pojawia się ochota na lekki, owocowy deser. Kolorowe galaretki można jeść solo albo z dodatkiem bitej śmietany i owoców. Ich pyszny, soczysty smak znajdziesz wśród słodyczy marki Wawel. Owocowo-czekoladowa Mieszanka Krakowska albo lekkie orzeźwiające galaretki Fresh&Fruity z płynnym nadzieniem. Lekkie, owocowe łakocie to doskonała przekąska na lato.
Lekki mus
Kremowa pianka oblana słodkim sosem i posypana soczystymi owocami? Czemu nie! Musy to przecież doskonały lekki deser na letnie upały. Żeby w pełni wydobyć walory smakowe tego pysznego przysmaku, serwuj go od razu po wyjęciu z lodówki. Mus czekoladowy z dodatkiem malin to znakomita kombinacja, która zadowoli nawet wybrednych smakoszy.
Orzeźwiające lody
Trudno wyobrazić sobie lato bez orzeźwiających lodów. Ten chłodny deser jest nieodłącznym elementem wakacyjnego wypoczynku. Słodkie lodowe pucharki o wielu smakach wspaniale smakują z dodatkiem polewy czekoladowej, karmelu, bitej śmietany i owoców.
Kremowy budyń
Budyń to kultowy deser naszego dzieciństwa. Ten pyszny przysmak w połączeniu z sezonowymi owocami stanowi lekką przekąskę, której trudno się oprzeć. Śmietankowy budyń z malinami albo wariant czekoladowy z kawałkami truskawek to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Czy wiesz, że?
galaretkę wynaleziono w XIX w. Jej pomysłodawcą był pewien amerykański przedsiębiorca, Peter Cooper.
Francja. Słodkim szlakiem złocistego karmelu
Choć na myśl o karmelowych słodkościach przed oczami stają urokliwe paryskie kawiarenki, tak naprawdę palony cukier wymyślili w 950 r. Arabowie. Niedługo potem na ziemiach zamieszkałych przez tę cywilizację powstały pierwsze cukrownie.
Wbrew pozorom jednak karmel nie był wtedy traktowany jako słodki przysmak. Złocista polewa miała za to zastosowanie w kosmetyce – Arabki używały jej do depilacji. Do dziś zresztą pastę cukrową wykorzystuje się w tym celu.
Tradycja słodkich łakoci z dodatkiem karmelu narodziła się dopiero we Francji. Ponoć w tamtejszych książkach kulinarnych ten pyszny składnik występuje równie często co kostka masła. Nazwa karmelu wywodzi się od francuskiego słowa "caramel", które oznacza dosłownie "palony cukier". Z kolei francuskie nazewnictwo ma swoje źródła w łacinie – średniowieczne określenie "cannamellis" można przetłumaczyć jako "miodowa łodyga". Skojarzenie jest nieprzypadkowe, bowiem karmel wytwarza się z bryłek cukru trzcinowego poprzez gotowanie w temperaturze 115 stopni. Rozgrzany cukier zamienia się w złocistą substancję, która po ostudzeniu twardnieje, tworząc chrupiącą, bursztynową skorupkę.
Desery z dodatkiem karmelu znajdziemy zarówno wśród kultowych przepisów Julii Child, jak we współczesnej, francuskiej kuchni. Najpopularniejszym karmelowym przysmakiem znad Sekwany jest oczywiście crème brûlée – śmietankowy deser pokryty chrupiącą warstwą skarmelizowanego cukru.
Modny ostatnio smak solonego karmelu to także wynalazek Francuzów – i to wcale nie taki nowy. Solone karmelki są tradycyjnym przysmakiem z rejonów Bretanii. Z kolei w latach 90. francuscy koneserzy zachwycili się oryginalnym smakiem makaronu ze słonego karmelu. Stworzył go paryski szef kuchni, Pierre Hermé.
Marzy ci się egzotyczna wyprawa śladami słodkich smaków? Weź udział w Loterii Wawel i wygraj pieniądze na wymarzone wakacje. Żeby wziąć udział w zabawie, wystarczy kupić opakowanie karmelków Wawel i zachować paragon potwierdzający zakup. Następnie należy wypełnić formularz na stronie https:
loteriawawel.pl/ albo wysłać zgłoszenie SMS-em. Do wygrania są atrakcyjne nagrody pieniężne, które możesz wykorzystać na upragniony wyjazd.