Dobre słodycze. Łączymy pyszny smak ze zdrowymi składnikami
Jest idealna dla każdego, dzięki doskonałemu smakowi i dobremu składowi.
Warto wiedzieć
Jak stwierdziła kiedyś dowcipnie Sandra Boynton, według badań aż czternaście na dziesięć osób uwielbia czekoladę. Kochamy ją za pyszny smak i sposób, w jaki poprawia nam humor. Teraz będziemy ją chwalić również za dobre, wartościowe składniki.
Magiczne przyciąganie czekolady
Czy istnieje sposób, by poprawić sobie nawet najbardziej ponury i pochmurny dzień? Owszem, wystarczy kilka kostek ulubionej czekolady rozpływającej się w ustach. Ma magiczne wręcz zdolności – poprawia nam humor i dodaje energii, nawet sam jej widok sprawia, że jest nam lepiej. Trudno więc dziwić się, że jej dobroczynne działanie od zawsze chwalono na całym świecie.
Sproszkowane owoce kakaowca były przysmakiem mieszkańców Ameryki Środkowej i Południowej już 3 tys. lat temu. Kakaowiec był tam na tyle poważany, że podarowanie drugiej osobie ziaren tej rośliny było jednym z prezentów ślubnych. Podobnie jak my dzisiaj, tak samo Majowie i Aztekowie, lubili mieszać nasiona kakaowca z innymi składnikami, aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Uważali też, całkiem słusznie, że mają one doskonały wpływ na zdrowie.
Po przybyciu do Europy czekolada podbiła najpierw dwory królewskie (wielkim jej smakoszem był m.in. Jan III Sobieski) i szlacheckie, a następnie domy zwykłych mieszczan. Dzisiaj to m.in. przysmak ludzi sukcesu, tryskających pozytywną energią. Bezgraniczną miłość do czekolady otwarcie deklarują takie gwiazdy jak Tom Hiddleston, Beyoncé czy Taylor Swift. Z kolei autorzy najsmutniejszych sztuk teatralnych w historii – Sofokles i Szekspir – czekolady nie spożywali. Przypadek?
SŁOWNICZEK DOBRYCH SKŁADNIKÓW

NATURALNE AROMATY
Oznacza to, że zapach słodyczy pochodzi z naturalnych źródeł, np. owoców, takich jak malina lub pomarańcza. W słodyczach Wawel występują wyłącznie aromaty naturalne.

NATURALNE EKSTRAKTY I KONCENTRATY ROŚLINNE
Zamiast sztucznych barwników czekoladowe słodycze Wawel zawierają jedynie składniki bliskie naturze - to gwarancja apetycznych kolorów wyłącznie dzięki naturalnym surowcom.

TŁUSZCZ KAKAOWY
Zwany też masłem kakaowym – zawiera przeciwutleniacze, witaminy, a także składniki mineralne. Dlatego wpływa pozytywnie na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

LECYTYNA Z CERTYFIKOWANYCH NASION SOI BEZ GMO
Składnik odpowiadający za płynność i konsystencję czekolady. Dzięki zawartości choliny (witaminy z grupy B) ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

BRAK EMULGATORA E476 W MASACH CZEKOLADOWYCH
Popularny sztuczny emulgator, wydatnie przyspieszający produkcję czekolady, nie występuje w składzie produktów Wawel ze względu na swoje syntetyczne pochodzenie.

BRAK LUB OGRANICZONA ILOŚĆ OLEJU PALMOWEGO
Budzący kontrowersje olej palmowy został wyłączony ze składu mas czekoladowych.
Czy wiesz, że?
Orzechy to wartościowy składnik, który znajdziemy w dobrych słodyczach. Stanowią one bogate źródło minerałów i witamin, a także m.in. białka, błonnika pokarmowego i antyoksydantów.
Jak odróżnić dobre składniki od niekorzystnych?
Jak już wspomnieliśmy, czekolada może mieć zbawienny wpływ nie tylko na nasz nastrój, ale także zdrowie. W tym celu powinna posiadać w swoim składzie dobre składniki i jednocześnie nie mieć zbędnych dodatków. Jak jednak odróżnić te dobre od mniej korzystnych? Wśród tych, które niekoniecznie pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, możemy wymienić np. niektóre barwniki, sztuczne aromaty i konserwanty lub genetycznie modyfikowane dodatki sojowe.
Obecnie producent wyrobów czekoladowych Wawel otwarcie deklaruje, że dobra czekolada to taka, której skład jest prosty i czytelny. I tak np. tabliczki gorzkie Wawel zawierają przynajmniej 70 proc. miazgi kakaowej, a są i takie, w których zawartość kakao sięga 90 proc.! W czekoladach pełnych, czyli bez nadzień, nie znajdziemy żadnych sztucznych aromatów, barwników ani popularnego wśród innych producentów emulgatora E476, który przyspiesza proces produkcyjny, ale jest sztucznym dodatkiem. Czekolady te zawierają tylko kilka składników: miazgę kakaową, cukier, tłuszcze, lecytynę sojową bez GMO i mleko w proszku - ten ostatni składnik w przypadku czekolady mlecznej. Nie ma w nich natomiast składników budzących coraz więcej kontrowersji w dyskusjach na temat zdrowego żywienia. Odnosi się to zwłaszcza do oleju palmowego oraz emulgatora E476. To proste - krótki skład świadczy o wysokiej jakości wyrobu.
Wszystko, czego mi potrzeba to miłość. Ale odrobina czekolady tu i tam nie zaszkodzi.
Charles M. Schulz
"![]()
Dobro nie tylko w czekoladzie
Skoro słodki przysmak może przynieść nam tyle pozytywnych emocji, o ile bardziej rozjaśni nam dzień w połączeniu z dobrem, którym dzielimy się z innymi ludźmi? Firma Wawel postanowiła to sprawdzić, zlecając Kantar Millward Brown wykonanie badania pt. "Podejście Polaków do czynienia dobra". Jego wyniki skomentował m.in. socjolog dr Tomasz Sobierajski:
- Drobne uczynki ze strony innych, które najczęściej dajemy i najczęściej otrzymujemy, tworzą swoistą "triadę dobra": uśmiech, miłe słowo i miły gest. Te wskazania wyraźnie przewyższają inne, takie jak pomoc w pracy, empatia czy pomoc finansowa. To pokazuje, jak niewiele trzeba nam i innym do tego, żebyśmy byli wobec siebie lepsi, życzliwsi, uważniejsi, dobrzy.
Można więc śmiało stwierdzić, że dobre uczynki są dla nas jak pyszna czekolada – przede wszystkim naturalne. Umilmy sobie wobec tego dzień nie tylko czymś słodkim, ale też serdecznym gestem wobec współpracowników i najbliższych. Np. poczęstujmy ich czekoladą!