Czekolada, wata cukrowa, słodkie karmelki. Wspominamy kultowe łakocie naszego dzieciństwa
Czasy się zmieniają, ale miłość do słodyczy jest wieczna. Potwierdzą to nasi rodzice i dziadkowie, którzy w dzieciństwie zajadali się różnymi kultowymi przysmakami. Z każdym z tych legendarnych łakoci wiąże się długa tradycja i wiele wzruszających wspomnień, które odżywają z każdym kolejnym kęsem. Odkrywamy dla was legendarne słodkie specjały.
Słodkości z przeszłości. Łakocie w czasach kryzysu
"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia"
George Bernard Shaw
"![]()
W dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się pod ciężarem słodyczy, a ich różnorodność jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wybrednego smakosza. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze tak było. W czasach PRL-u miłośnicy wyszukanych słodkości często musieli obyć się smakiem, bo niektóre wyroby cukiernicze były bardzo trudno dostępne. Nie od dziś wiadomo, że kryzys pobudza kreatywność, a potrzeba jest nierzadko matką wynalazków. Nie inaczej było w Rzeczpospolitej Ludowej. To właśnie wtedy w porze podwieczorku królował budyń, kisiel, galaretka i inne rarytasy domowej roboty, które przygotowywano z dostępnych produktów. We wspomnieniach z czasów PRL-u często pojawia się kogel-mogel. Ten prosty i bardzo lubiany deser przygotowywano z surowych żółtek jaj i cukru. Słodka, puszysta masa jajeczna stanowiła wówczas pyszną przekąskę dla dużych i małych łasuchów.
W kawiarniach obok popularnych ciast królowała bita śmietana z różnymi dodatkami, a także słynny krem sułtański – gęsta śmietankowa masa z dodatkiem bakalii, kakao i rumu. Raczyły się nim bohaterki kultowego filmu "Dziewczyny do wzięcia" w reż. Janusza Kondratiuka. Deser wyróżniał intensywny, bardzo słodki smak, przez co nie dało się go zjeść zbyt dużo. W historii PRL-owskich słodyczy zapisały się także wyroby czekoladopodobne, wprowadzone do sprzedaży w latach 80. w wyniku utrudnionego dostępu do importowanego kakao. Niektórzy mogą kojarzyć także tzw. ciepłe lody, które nie miały zbyt wiele wspólnego z prawdziwymi lodami. W czasach kryzysu dzieci sięgały również po gęste, skondensowane mleko smakowe w tubce lub pałaszowały oranżadę w proszku.
Co ulubiony smak karmelków mówi o tobie?
Słodko na co dzień i od święta
Słodkie przysmaki poprawiają nam humor każdego dnia, ale niektóre z nich kojarzymy także z wyjątkowymi okazjami. Świąteczne słodkości smakują najlepiej jedzone podczas uroczystych spotkań, imprez, przyjęć i innych wyjątkowych okazji, na które zawsze czekamy z tak wielką niecierpliwością. Boże Narodzenie to nie tylko aromatyczne ciasta i korzenne pierniczki, ale także czekoladowe Mikołaje, bałwanki, cukrowe laseczki i inne łakocie wytwarzane po to, żeby jeszcze bardziej umilić nam czas gwiazdkowej magii. Nie inaczej jest w przypadku Wielkanocy, której także towarzyszą słodkie figurki – tym razem pod postacią czekoladowych zajączków, cukrowych baranków i słodkich cukierków w kształcie barwnych pisanek.
Czy wiesz, że?
Pierwsza elektryczna maszyna do wyrobu waty cukrowej pojawiła się w 1897 r. Pomysłodawcami tego urządzenia było dwóch amerykanów – dentysta William Morrison oraz producent słodyczy z Tennessee, John Wharton. Maszynę o nazwie Fairy Floss zaprezentowano w 1904 r. na Wystawie Światowej w Saint Luis i ponoć cieszyła się ogromnym zainteresowaniem – nie tylko wśród małych łasuchów.
Symboliczne słodkości pojawiają się także podczas jesiennych zabaw i świąt. Najbardziej słodkim przykładem jest zapożyczone z zachodu Halloween, kiedy triumf święcą cukierki i dziecięce psikusy. Lepiej wcześniej zaopatrzyć się w pokaźną torbę słodkich łakoci, żeby uchronić się przed żartami małych urwisów. Listopadowe Święto Zmarłych dla wielu także ma swoje charakterystyczne słodkie smaki. Wybierając się na groby bliskich, pod bramą cmentarzy możemy kupić ryżowe szyszki w karmelu lub w czekoladzie albo kultową pańską skórkę. Za tą tajemniczą nazwą kryje się miękki, biało-różowy cukierek, zrobiony z białek, cukru i soków owocowych.
Ponadczasowe słodkości
I dzisiaj znajdziemy w sklepach wiele słodyczy sprzed lat, którym śmiało możemy nadać miano kultowych przysmaków. Wśród nich znajdują się słynne kamyczki (orzeszki w słodkiej polewie), słodkie draże, kolorowe galaretki obtaczane w cukrze, krówki ciągutki, cukierki pudrowe, owocowe landryny oraz słodkie karmelki z płynnym nadzieniem. Kto z nas nie zna orzeźwiających miętówek, słodkich Kukułek albo orzechowych Raczków od Wawelu? Na liście historycznych słodkości nie może zabraknąć także słynnego batonika Danusia marki Wawel, którym z apetytem zajadali się w młodości już nasi rodzice. Kultowych przysmaków jest oczywiście znacznie więcej. Warto czasem podpytać bliskich, jakie rarytasy wiodły prym w czasach ich młodości. Słodkie opowieści z pewnością zaostrzą apetyt na któryś z ówczesnych specjałów. Może znajdziecie go jeszcze na sklepowych półkach albo przygotujecie samodzielnie w domu?
Zrób to sam, czyli domowa fabryka słodkości
Istnieje wiele prostych i sprawdzonych przepisów na kultowe łakocie, które bez problemu przygotujesz w zaciszu własnego domu. Kuchenne eksperymenty ze słodyczami to także fantastyczna zabawa dla całej rodziny, która z pewnością pobudzi waszą kreatywność i sprawi, że w pamięci odżyje wiele słodkich wspomnień.
Dzieci na pewno ucieszą się na widok ręcznie robionych krówek, które swego czasu były istnym hitem na rynku cukierniczym. Do przygotowania tych pysznych kajmakowych cukierków będzie potrzebna śmietana, masło, cukier i laska wanilii (można ją zastąpić cukrem waniliowym). Wszystkie składniki należy podgrzewać w garnuszku na małym ogniu. Kiedy masa zacznie gęstnieć, wylewamy ją na wysmarowaną tłuszczem blachę i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy ją na małe kostki i zawijamy w papierki, żeby nasze krówki się ze sobą nie zlepiły.
Kultowe słodkości, które kocha każde dziecko
Lody
Lodowe rożki, lody na patyku, słodkie pucharki pełne kolorowych kulek pokrytych bitą śmietaną. Lody to jeden z ulubionych dziecięcych deserów i nieodłączny symbol upalnych dni. Ten kultowy wakacyjny przysmak także ma długą tradycję. Wraz z biegiem czasu na rynku pojawia się coraz więcej nowych smaków i receptur, jak np. słony karmel, masło orzechowe, czy… caprese. Tylko jedno wciąż się nie zmienia – bez względu na wiek, latem kochamy pałaszować zimne lodowe desery.
Lizaki
Duże i małe, o smaku owoców lub słodkiej śmietanki, w kształcie motyla, serca albo klasycznej kulki. Mowa oczywiście o lizakach, które od zawsze przyciągają dziecięce spojrzenia. Apetyczny wygląd i smak sprawiają, że trudno się im oprzeć. Pomysł na pyszne cukierki na patyku powstał w 1931 r., a ich twórcą był George Smith. Cukiernik szukał prostego sposobu na to, jak wygodniej jeść karmelkowe słodkości. Pierwszym lizakiem był… zwykły cukierek nabity na patyk.
Cukierki
Cukierki znano już w starożytności. Pierwszy prototyp dzisiejszych karmelków wymyślili Egipcjanie. Przepis był dość prosty: wystarczyło zanurzyć w miodzie daktyle lub migdały. Słodkości znacznie bardziej zbliżone do współczesnych cukierków pojawiły się w starożytnej Grecji i Rzymie. Przygotowanie orzeźwiających karmelków wymagało znacznie więcej zachodu. Do produkcji wykorzystywano najczęściej kłącza imbiru, jałowiec, goździki i ziarna anyżku. Składniki gotowano w roztopionym cukrze, a następnie z masy formowano niewielkie, słodkie łakocie.
Czekolada
Badania naukowców potwierdziły to, co doskonale wiemy od lat – czekolada jest uznawana za najbardziej lubiany produkt spożywczy na świecie. Gorzką doceniają wytrawni koneserzy, deserowa doskonale pasuje do popołudniowej kawy, a mleczną i białą zajadają się ze smakiem dzieci. Obecnie na sklepowych półkach mamy ogromny wybór różnorodnych czekolad, warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. W czasach młodości naszych rodziców czekolada była towarem deficytowym i bardzo często zastępowano ją produktami czekoladopodobnymi, które z prawdziwą kakaową tabliczką łączył tylko kolor. Dlatego warto docenić nieograniczony dostęp do czekoladowych słodkości. Wiele tradycyjnych kakaowych wyrobów z najlepszych składników znajdziemy w ofercie marki Wawel.
Żelki
Słodkie, kwaśnie, owocowe, wypełnione sokiem – wybór żelków jest ogromny, dzięki czemu każdy amator tych pysznych słodkości znajdzie swój ulubiony smak. Miękkie żelowe cukierki wytwarza się z soków owocowych, żelatyny i cukru. Wybierając żelki w sklepie, zwróć uwagę na ich skład. Żelki jak SMOK od Wawelu nie zawierają barwników ani sztucznych aromatów, dzięki czemu stanowią pyszną przekąskę w ciągu dnia.
Słynnym łakociem była swego czasu także chałwa – słodki przysmak turecki, wytwarzany z ziaren sezamu, miodu, cukru i wanilii. Niektóre rodzaje chałwy występują z dodatkiem kakao, bakalii lub orzechów. Jak przygotować domową chałwę? Pierwszym krokiem jest prażenie ziaren sezamu – nie należy jednak rumienić ich za bardzo, bo przez to kolor słodkiego bloku stanie się znacznie ciemniejszy, a smak chałwy będzie gorzki. Ziarna ucieramy z cukrem w malakserze lub blenderze na jednolitą pastę. Następnie dodajemy ziarenka wanilii i miód (jego ilość zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać). Masę sezamową wkładamy do foremki keksowej i wstawiamy do lodówki na dwie godziny, żeby stężała. Po tym czasie przysmak jest gotowy do jedzenia.
Na sklepowych półkach także można znaleźć wiele ręcznie wytwarzanych łakoci. Jeżeli szukasz legendarnych smaków sprzed lat, sięgnij po słynne karmelki marki Wawel. Niewiele osób wie, że Kukułki czy Raczki z pysznym wnętrzem do dziś są w dużej mierze produkowane właśnie ręcznie. Warto docenić ich smak na nowo i odkryć przysmaki, które niegdyś umilały słodkie chwile naszym rodzicom i dziadkom.
kupuj karmelki i zgarniajWeź udział
nagrody