Co warto wiedzieć o słodyczach?
Kupując słodycze dla siebie, najwięcej z nas - 46 proc. - sięga właśnie po kakaową tabliczkę (według badania ARC Rynek i Opinia z 2016 r.).
WARTO WIEDZIEĆ
Prawie każdy od czasu do czasu lubi zjeść coś słodkiego. Niektóre ze słodyczy szczególnie pozytywnie działają na nasze samopoczucie, np. czekolada. Oczywiście wszystko w rozsądnych ilościach!
Są całkiem pożądane przez konsumentów, przede wszystkim za ich właściwości. Dostarczają sporej dawki energii i pozytywnych wrażeń. Polacy w ogóle je lubią, bo 96 proc. z nich przyznaje, że kupuje słodycze (ARC Rynek i Opinia, 2016 r.), a aż 49 proc. robi to bez okazji. Co ciekawe, kobiety częściej sięgają po coś słodkiego, bo poprawia im to nastrój. Panowie natomiast lubią słodkości za to, że dodają im energii. Polacy interesują się także ich wpływem na zdrowie i sięgają chętniej po te z dobrym składem.
Prosty skład
Nie liczą się więc tylko walory smakowe, ale i wartość odżywcza, jakość składników, ich ilość i wartości prozdrowotne. Polacy jedzą ok. 4 kg słodyczy rocznie. Jest to wskaźnik o wiele niższy, niż np. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji czy Szwajcarii (7-11 kg/rok). I coraz częściej naszą uwagę przykuwa prosty skład artykułów spożywczych, w tym i słodyczy. Im mniej składników, tym lepiej. Oczywiście ważne jest też ich pochodzenie – najlepiej naturalne.
Wartość żywieniowa słodyczy to przede wszystkim kakao w przypadku czekolady, a dalej: obecność surowców mlecznych (mleko, tłuszcz mleczny, śmietanka itp.), owoców i ich przetworów (np. rodzynki, skórka pomarańczowa, soki, przeciery), a także orzechy.

DOBRE SKŁADNIKI TO PODSTAWA DOBRYCH SŁODYCZY
Słodkości mogą być produktami o prostym składzie. Unikaj tych ze sztucznymi dodatkami, np. emulgatorem E-476, sztucznie aromatyzowanych i sztucznie barwionych.
SŁODYCZE NA BAZIE NATURALNYCH SKŁADNIKÓW
Do produkcji słodyczy Wawel stosuje wysokiej jakości ziarno kakaowe, naturalne aromaty, lecytynę tylko z certyfikowanych nasion soi (bez GMO) czy naturalne ekstrakty i koncentraty roślinne.Czy wiesz, że?
Na rynku dostępne są żelki z sokami owocowymi, które nie zawierają barwników i sztucznych aromatów.
Słodycze to także porcja węglowodanów, które obok tłuszczu stanowią dla organizmu główne źródło energii. Są swego rodzaju paliwem, pomagającym utrzymać prawidłową temperaturę ciała, aktywność ruchową i pracę wszystkich organów wewnętrznych, w tym mózgu, dla którego węglowodany to "podstawa diety". Tak więc trochę dobrych słodkości nie zaszkodzi.
Odrobina słodyczy
Nie możemy popadać w skrajności – prawda jest taka, że można spożywać wszystkie słodycze, warto jednak zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty z krótkim składem, a przy okazji zwracać uwagę na bilans energetyczny. I jak najwięcej się ruszać, szczególnie, jeżeli w danym dniu pozwoliliśmy sobie na odrobinę słodkości. Które z nich mogą pochwalić się dobrymi składnikami? Podpowiadamy:
- Czekolada. Powstaje z ziaren kakaowca. Po ich zmieleniu uzyskuje się miazgę kakaową, a z niej kuch kakaowy (czyli kakao) oraz masło kakaowe. Do nich dodaje się mleko w proszku (w przypadku czekolady mlecznej) oraz cukier. Pamiętajmy, że im więcej w czekoladzie kakao, tym lepiej, bo obfituje ono w wapń, żelazo, magnez, witaminy A i E, jak również we fluor i miedź. Czekolada mleczna ma mniej kakao, za to więcej cukru, a biała jest w ogóle go pozbawiona. Tłuszcze w czekoladzie gorzkiej są pochodzenia roślinnego, więc nie ma w niej cholesterolu.
- Galaretki. Te naprawdę dobre zawierają naturalne aromaty, soki owocowe oraz barwniki pochodzące wyłącznie z roślin, np. papryki, pokrzywy, kurkumy czy szpinaku.
- Śliwki w czekoladzie. Robione bez zbędnych sztucznych dodatków, zawierają tylko dobrą deserową czekoladę oraz kandyzowane śliwki. Nic więcej!
CECHY DOBREJ CZEKOLADY:
IM WIĘCEJ KAKAO W CZEKOLADZIE, TYM WIĘCEJ W NIEJ:
- wapnia i magnezu
- żelaza
- witamin: A i E
- fluoru
- miedzi
!
Oddzielną grupę stanowią słodycze, w których zamiast cukru stosuje się inne substancje słodzące (np. malitol) – tutaj jako przykład można podać specjalną linię czekolad i wafli marki Wawel bez dodatku cukru, które mogą spożywać nawet diabetycy i osoby, które wykluczają cukier z diety.
Dobre emocje
Słodycze z dobrym składem mogą też stanowić miły upominek. Według badania przeprowadzonego przez markę Wawel "Podejście Polaków do czynienia dobra", dobre uczynki, pomaganie czy wspieranie innych nie są przez Polaków utożsamiane z pieniędzmi. - Pomoc finansowa, pożyczka, darowizna na rzecz innych były najmniej istotnymi dobrymi uczynkami dla Polaków – komentuje wyniki tego badania dr Tomasz Sobierajski - Dużo ważniejsze z punktu widzenia badanych były miły gest, miłe słowo, pomoc w pracy czy uśmiech.
I to by się zgadzało również z tym, co twierdzi również Nigella Lawson, brytyjska celebrytka kulinarna: - W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.
Więc czemu nie korzystać ze słodkości? Od czasu do czasu, oczywiście!