Aromatyczna filiżanka zdrowia. 6 powodów, dla których warto pokochać kawę
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Najczęściej sięgamy po nią o poranku, żeby dodać sobie siły i energii potrzebnej do nowych wyzwań. Ale kawowy napój cieszy także po południu i wieczorem – szczególnie w duecie ze słodkim, czekoladowym deserem. Ze względu na dużą zawartość kofeiny, kawę często zalicza się do używek, a nie brakuje też opinii, że od jej smaku i działania można się uzależnić. Czy jest to zdrowe uzależnienie? Zdecydowanie tak. Kawa ma bardzo dobroczynny wpływ na organizm. Spożywana w umiarkowanych ilościach (do trzech – czterech filiżanek dziennie) nie tylko pobudza i poprawia nastrój, ale także dostarcza organizmowi witamin i mikroelementów, a także zapobiega wielu groźnym schorzeniom. Przedstawiamy 6 powodów, dla których warto pić kawę każdego dnia.
Źródło cennych składników odżywczych
Wbrew pozorom kawa to nie tylko kofeina, ale także wiele innych substancji, które pomagają nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie. W kawowych ziarnach kryją się także witaminy i mikroelementy, jak np. witamina B2, B5 i niacyna, a także spore ilości magnezu, potasu i manganu. Równie cenne dla organizmu są zawarte w kawie antyoksydanty, uznawane za strażników zdrowia i młodości. Nie są to wcale puste obietnice! Przeciwutleniacze obecne w kawowym naparze podnoszą odporność organizmu, zapobiegają zmianom nowotworowym i wielu innym groźnym chorobom. Ich regularne spożycie hamuje procesy starzenia i zapewnia skórze witalność oraz zdrowy, młodzieńczy blask. Filiżanka kawy dla zdrowia i urody? Czemu nie!
Espresso
Najpopularniejsza i najbardziej ceniona kawa we Włoszech. Klasyczne espresso podaje się malutkiej filiżance o pojemności ok. 30 ml. Każdy wytrawny smakosz doskonale wie, że nie o ilość tu chodzi, ale o moc. Dobrze zaparzone espresso urzeka intensywnym smakiem i pobudza już po kilku łykach. To idealna kawa dla zabieganych osób, które chcą cieszyć się mocnym aromatem prawdziwej kawy rodem ze słonecznej Italii.
Cappuccino
Popołudniowe spotkanie w gronie przyjaciół, albo romantyczna randka ze słodkim deserem – w tych i wielu innych sytuacjach doskonale sprawdzi się cappuccino – aromatyczna kawa podawana w głębokiej filiżance z grubą warstwą gęstej, mlecznej pianki. Nazwa napoju wywodzi się od zakonu kapucynów, którym przypisuje się stworzenie receptury na tę wyborną kawę.
Americano
Zwana też "lungo", to po prostu czarna kawa serwowana w wysokiej szklance lub dużym kubku. Jej intensywność jest znacznie niższa w porównaniu do espresso, ponieważ do americano dodaje się znacznie więcej wody (ok. 130 – 170 ml). Sekretem tej kawy jest duża zawartość kofeiny, którą zawdzięcza długiej procedurze parzenia.
Latte Macchiato
"Latte" to po włosku mleko. Obecność tego słowa w nazwie kawowego napoju oznacza, że będzie on przyrządzony na bazie mleka. W przypadku latte macchiato mleko stanowi główny składnik receptury (proporcje: ¾ mleka i ¼ espresso). Ten wariant kawy można serwować ze słodkimi dodatkami – bitą śmietaną, syropem i czekoladą.
Frappe
Inaczej kawa mrożona. Mało kto wie, że frappe to ulubiona kawa Greków. W tamtejszym, upalnym klimacie chłodny, kawowy napój jest doskonałym źródłem orzeźwienia. Frappe przyrządza się na bazie ostudzonego espresso z dodatkiem kostek lodu. W zależności od upodobań, smak mrożonej kawy można urozmaicić słodkimi dodatkami.
Poprawia nastrój
Działanie kawy porównywane jest do substancji zawartych w lekach na depresję. Napój kawowy znacząco poprawia nastrój i niweluje uczucie przygnębienia. Wystarczy wypić dwa kubki kawy każdego dnia, żeby zminimalizować ryzyko wystąpienia depresji. Naukowcy potwierdzili jej rozweselające działanie na podstawie badań nad cząsteczkami kofeiny. Okazuje się, że ich budowa strukturą i wyglądem bardzo przypomina adenozynę – inną substancję chemiczną, która pojawia się w naszym organizmie w momentach dużego zmęczenia. Kofeina sprytnie zastępuje adenozynę, przekazując do mózgu informację, że wcale nie czujemy znużenia i jesteśmy gotowi do działania. Świetny nastrój to także zasługa endorfin, które uwalniają się w mózgu na skutek działania kawowego naparu.
Czy wiesz, że?
czekolada, podobnie jak kawa, to doskonałe źródło kofeiny. W jednej tabliczce czekolady gorzkiej znajduje się od 60 do 80 mg tej pobudzającej substancji. Dla porównania – filiżanka kawy mielonej z dwóch łyżeczek to ok 86 mg kofeiny.
Podkręca metabolizm, przyspiesza odchudzanie
Dietetycy potwierdzają: kawa jest dobrym sojusznikiem w walce o szczupłą sylwetkę. Tę niezwykłą moc kawowy napar zawdzięcza oczywiście kofeinie i błonnikowi. Po wypiciu aromatycznej filiżanki kawowego naparu nie czujemy się głodni przez długi czas. Mamy za to mnóstwo energii do ćwiczeń, którą warto spożytkować od razu, kiedy jeszcze kofeina przyjemnie krąży w żyłach. Kawa niweluje ból mięśni i zwiększa wytrzymałość na duży wysiłek, dzięki czemu trening staje się lekki i przyjemny. Po mocną kawę powinny sięgać przede wszystkim osoby, które pragną zrzucić parę kilogramów, bo kofeina świetnie podkręca metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Dodaje sił
Trudny poranek, popołudniowy spadek energii, wieczorny kryzys przed wyjściem z domu – w każdej z tych sytuacji warto sięgnąć po filiżankę mocnej kawy. Kofeina nie tylko momentalnie stawia na nogi, ale także rozjaśnia umysł i pobudza mózg do pracy, dzięki czemu mamy więcej energii i zapału do pracy lub nauki. Po kawę warto sięgnąć przed ważnym spotkaniem, prezentacją lub egzaminem, bo jej działanie skutecznie poprawia przepływ myśli. Z tego samego powodu kawa jest polecana sportowcom.
Kofeina nie tylko dodaje sił do ćwiczeń, ale także wspomaga koncentrację na celu, który chcemy osiągnąć. Wypij espresso przed pójściem na siłownię, a bez problemu zrealizujesz założony program treningowy.
Stanowi wyborny duet z czekoladą
Przepis na idealny deser? Filiżanka aromatycznej kawy i kilka kostek pysznej czekolady. Taki słodki zestaw sprawdza się o każdej porze dnia, momentalnie dodaje energii i skutecznie poprawia nastrój. Czekolada doskonale podkreśla mocny smak kawowego napoju, dodając jej wyjątkowej szlachetności. Jaką czekoladę wybrać do kawy? To już kwestia gustu i indywidualnych upodobań. Polecamy szeroką gamę wykwintnych czekolad od Wawelu. Miłośnicy klasyki docenią szlachetny smak gorzkich tabliczek, a z kolei amatorzy łagodniejszych słodkości zachwycą się delikatną, kremową konsystencją mlecznych kostek.
Źródło energii
Dla wielu osób dzień zaczyna się od aromatycznej filiżanki kawy. Dlaczego? Bo doskonale pobudza, rozjaśnia umysł i daje energię do nowych wyzwań. Podobne działanie wykazuje też gorzka czekolada. Dzięki dużej zawartości magnezu i kofeiny kakaowa tabliczka działa jak naturalny , słodki energetyk, który dodaje mocy i sił na start w nowy dzień.
Idealny deser
Kiedy myślimy o popołudniowym deserze, na myśl przychodzi nam aromatyczna kawa w duecie ze słodką przekąską. Bardzo często w tym zestawie występuje czekolada, do jej smak doskonale komponuje się z kawowym napojem.
Ziarna smaku
Zarówno kawa, jak i czekolada pozyskiwana jest z ziaren. W przypadku tej pierwszej mowa o ziarnach skrytych w owocach drzewa kawowego. Z kolei do produkcji słodkich, czekoladowych tabliczek wykorzystuje się kakao – aromatyczny proszek z ziaren kakaowca.
Egzotyczne korzenie
Słodkie kostki czekolady i aromatyczny, kawowy napój to skarby dalekich, ciepłych krajów. Ojczyzną kakaowca, z którego pozyskuje się czekoladowe tabliczki, jest Ameryka Południowa. Z kolei drzewo kawowca wywodzi się z Afryki. Warto pomarzyć o słonecznych plantacjach kakaowca i rosnących u podnóży Etiopii drzewach kawowca, kiedy będziemy sięgać po ten egzotyczny, słodko – kawowy duet.
Cenne wartości odżywcze
Czekolada i kawa szkodzą? Bzdura! Zarówno w filiżance kawy, jak i w czekoladowych kostkach znajdziemy wiele cennych witamin i mikroelementów, a także bogactwo antyoksydantów, które chronią organizm przed groźnymi chorobami i zgubnym działaniem czynników zewnętrznych. Nie pozostaje nam nic innego, niż pić kawę i jeść czekoladę na zdrowie.
Kawa z ekspresu nie ma sobie równych
Picie kawy to po prostu czysta przyjemność, co potwierdzają wszyscy koneserzy tego wybornego napoju. Absolutnymi mistrzami wśród kawowych baristów są oczywiście Włosi, którzy preferują mocną, aromatyczną kawę prosto z ekspresu. Marzysz o klimacie słonecznej Italii we własnym domu? Prawdziwą kawę we włoskim stylu o niepowtarzalnym smaku przygotujesz w profesjonalnym ekspresie do kawy. Dzięki temu niezawodnemu urządzeniu dom wypełni urzekający aromat, jak z przytulnej kawiarni w Mediolanie.