10 pysznych dań z czekoladą w roli głównej
Historia głosi, że ciasto wymyśliła niechcący pewna pani Brown, która była bibliotekarką w jednej z amerykańskich szkół. Pewnego dnia, oczekując gości, postanowiła upiec ciasto czekoladowe. Spiesząc się, niestety zapomniała o proszku do pieczenia. Ciasto nie wyrosło, ale pani Brown nie zmartwiła się tym. Poczęstowała ciastem swoich przyjaciół, a oni zajadali się nim ze smakiem. W idealnym brownie najważniejsza jest czekolada!
WARTO WIEDZIEĆ
Uwielbiamy ją nie tylko w formie tabliczki. Starta lub roztopiona czekolada jest znakomitym dodatkiem do ciast i deserów, ale… możemy ją wykorzystać również do potraw mięsnych.
Meksykański kurczak w czekoladzie
Meksyk jest ojczyzną kakao, więc nic dziwnego, że kurczak w czekoladzie to jedna z najpopularniejszych potraw w tym kraju. Choć brzmi dziwnie, to dość zaskakujące połączenie tworzy bardzo wykwintne danie. Paleta smaków (od słodko-gorzkiego po kwaśny i pikantny) jest na tyle bogata, że potrawy tej nie da się porównać z żadną inną. Do jej przyrządzenia, oprócz mięsa, potrzeba między innymi bulionu, papryczki chili, kminku, cynamonu i dobrej jakości czekolady, z których powstaje aromatyczny sos. Gotowe danie można udekorować kolendrą. Doskonale prezentuje się w towarzystwie ryżu.
Ciasto poczwórnie czekoladowe Nigelli Lawson
Nie ma odpowiednich słów, które mogłyby wyrazić błogostan, jaki ogarnia człowieka po zjedzeniu tego wypieku. Przepis na poczwórnie czekoladowe ciasto wymyślony został przez brytyjską dziennikarkę i autorkę książek kulinarnych, Nigellę Lawson. Słodki przysmak szybko podbił serca mieszkańców Londynu, a wieść o nim obiegła pozostałe regiony wysp. Sekretem tego ciasta jest oczywiście czekolada – co więcej, mamy ją w czterech różnych odsłonach: masa kakaowa, z której robione jest ciasto, czekoladowe kostki zatopione w środku, polewa czekoladowa oraz finałowa posypka zrobiona ze startej czekolady. Voilà!
Wegańskie brownie z fasoli
Moda na kuchnię wege i fit od lat święci triumfy, a pomysły na słodkie wypieki stają się coraz bardziej wyrafinowane. Jednym z nich jest wegańskie brownie z fasoli. Oszałamiająco czekoladowe z kruchym, lekko popękanym wierzchem, a przy tym nie aż tak bardzo kaloryczne. Jak to możliwe? Wszystko dlatego, że głównym składnikiem tego ciasta jest… czerwona fasola. Dodatki to banan, cukier, kakao i tabliczka gorzkiej czekolady. Jeżeli zależy nam na tym, aby ciasto było nie tylko smaczne, ale i bez chemii – sięgajmy po produkty, które mają wyłącznie dobre składniki. To ważne, zwłaszcza w przypadku czekolady, z której robiona jest polewa.
NIEZWYKŁA CZEKOLADA




Fondue dla zakochanych
Czym właściwie jest fondue? To potrawa wywodząca się z kuchni szwajcarskiej, popularna także w kuchni francuskiej i włoskiej. Mimo iż kojarzy się nam z fontanną pełną czekolady, to tradycyjnie jest daniem przygotowywanym z gorącego sera i białego wina. Z kolei czekoladowe fondue to wersja dla miłośników słodkości. Możemy w nim zanurzać przeróżne dodatki – świeże owoce, pianki i ciasteczka.
Czekoladowy mus z wodą po cieciorce.
W pierwszej chwili słowo "aquafaba" brzmi jak jedno z akcesoriów malarskich. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości jest to woda po ciecierzycy w puszce. Składnik ten może stanowić bazę wielu słodkich deserów. Odkrycie go wywołało prawdziwą rewolucję, zwłaszcza wśród fanów kuchni roślinnej, którzy zaczęli robić z aquafaby m.in. ciasta, musy czekoladowe i bezy. Taki mus jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy roztopiona tabliczka dobrej czekolady i woda po cieciorce ubita na pianę. Kto by pomyślał, że tylko dwa składniki mogą dać naszemu podniebieniu tyle przyjemności!
PRZEPIS NA MUS CZEKOLADOWY Z MALINAMI
Czy wiesz, że?
Fondue wymyślili szwajcarscy górale, szukając sposobu na wykorzystanie suchego sera i przygotowywanie, szczególnie zimą, pożywnego i rozgrzewającego dania. Fondue to potrawa, którą je się w większym gronie i to prosto z garnka!
Piernik staropolski
Klasyczny, z nutą korzenną i przywodzący na myśl rodzinne święta – taki właśnie jest piernik. Wilgotne, ciemnobrązowe ciasto znane było już w średniowieczu, a z uwagi na cenne składniki, takie jak bakalie, traktowano je jako towar luksusowy. W Toruniu zaczęto wypiekać słynne katarzynki, a w Szczecinie popularne były pierniczki z migdałami i skórką cytryny. Najpopularniejszą wersją jest piernik staropolski, przekładany powidłami śliwkowymi i polany grubą warstwą czekolady. Po upieczeniu dojrzewa jeszcze przez jakiś czas i z każdym dniem robi się coraz smaczniejszy. Piernik to tak lubiane ciasto, że w czeskim mieście Ráby otwarto nawet muzeum Chatka z piernika.
Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
Kto by pomyślał, że pierś z indyka, suszone śliwki i camembert potrafią stać się prawdziwą ucztą dla zmysłów. A to wszystko za sprawą tajemniczego sosu, który nadaje głównej potrawie niezwykłego charakteru. Jego kluczowym składnikiem jest czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, z dodatkiem chili, cynamonu i miodu. Pamiętajmy jednak o tym, aby w trakcie robienia sosu używać czekolady z naprawdę dobrym składem, bez oleju palmowego, ani sztucznych dodatków. Powinna zawierać co najmniej 70 proc. masy kakaowej i lecytynę z certyfikowanych nasion soi, jak np. czekolada marki Wawel. Z nią z pewnością uzyskamy efekt, o jaki nam chodzi.
Żeberka z gorzką czekoladą
Ta potrawa to dowód na to, że popularne słodkości sprawdzają się nie tylko jako deser. To jeszcze słodsza alternatywna dla tych, którzy kochają żeberka w miodzie. Najważniejszą rolę odgrywa tu oczywiście sos, który przyrządza się z tabliczki gorzkiej czekolady, ketchupu, octu balsamicznego i całej palety ziół. Polewa się nim upieczone w żaroodpornym naczyniu żeberka, po czym serwuje wraz z ryżem i świeżymi liśćmi sałaty.
Czekoladowe spaghetti z sosem malinowym i miętą
Podobno to nie Włosi wymyślili spaghetti, tylko Arabowie – a kto wpadł na pomysł, żeby zrobić makaron z czekolady? Bez względu na to, kim była ta osoba, danie zaskakuje zarówno wyglądem, jak i smakiem. I nie chodzi o kupny makaron, lecz prawdziwą czekoladę z dobrym składem, z której formułuje się odpowiednią masę, a następnie tworzy z niej paski przypominające spaghetti. Dodatkami mogą być ser mascarpone, maliny, mięta. Wszystko, co pasuje do czekolady!