Agnieszka Gotówka , 28 lutego 2018

Jak dobre składniki wpływają na dobre samopoczucie?

 
Dobra czekolada nie może być tylko smaczna. Powinna być również wyprodukowana z doskonałej jakości składników. To one nadają jej wyjątkowych właściwości.

Czekoladę lubią wszyscy. Jej smak świetnie komponuje się z popołudniową kawą, a i dzieci często proszą o tę słodycz. Już kilka jej kostek wprawia nas w dobry humor. Jednocześnie ma ona wiele składników, które korzystnie wpływają na pracę całego organizmu. Niemal intuicyjnie wyczuwamy, że jest ona nam po prostu potrzebna. Czy faktycznie tak jest?

W czekoladzie kryje się ponad 600 substancji, które dobrze oddziałują na organizm. Na uznanie zasługuje zwłaszcza kakao, które jest skarbnicą polifenoli. Ma ich więcej niż czerwone wino i czarne jagody. Jest również źródłem cennych minerałów, np. magnezu, fosforu i potasu. Czekolada, dzięki obecności kakao, jest ponadto źródłem związków bioaktywnych, m.in. przeciwutleniaczy. Są wśród nich również alkaloidy, do których należy teobromina. Delikatnie pobudza, ale też poprawia samopoczucie.

Kakao to też bardzo silny afrodyzjak. Najsłynniejszy uwodziciel, Giacomo Girolamo Casanova, przed spotkaniem z kobietą wypijał gorącą czekoladę. W ten sposób nie tylko wprawiał się w dobry humor, lecz także dodawał sobie sił witalnych.

Sekret dobrego nastroju

Czy czekolada faktycznie jest w stanie poprawić nam humor? Naukowcy są przekonani, że tak. Dzięki zjedzeniu kilku kostek mamy więcej energii, jesteśmy zadowoleni, a nasz umysł pracuje sprawniej. Odpowiadają za to m.in. cynk i selen, które to pierwiastki zwiększają wydzielanie endorfin, tzw. Hormonów szczęścia.

Czekolada pobudza również wydzielanie serotoniny, dzięki czemu po zjedzeniu tej słodkości mamy lepszy humor. Wyzwala ona w nas bardzo przyjemne uczucia, dlatego sięganie po tę słodycz od razu kojarzy się pozytywnie. Spożywanie jej sprawia wręcz, że czujemy motyle w brzuchu, czując się szczęśliwi jak zakochani.

Czekolada to również źródło kofeiny. I choć jest to substancja pobudzająca, dzięki zawartości kwasu walerianowego wykazuje działanie odwrotne – wycisza, relaksuje i wprowadza w dobry nastrój. Z tego powodu bez obaw mogą jeść ją dzieci.

Właściwości czekolady idealnej

By czekolada rzeczywiście korzystnie wpływała na nasze samopoczucie, musi być kompozycją dobrych składników. Słodycze wcale nie muszą mieć długiego i skomplikowanego składu.

Konsystencja tabliczki nie musi być ulepszana żadnymi emulgatorami czy stabilizatorami, zaś smak i zapach – sztucznymi aromatami. I jeśli wydaje się nam, że dzisiaj trudno znaleźć słodycze, których skład byłby krótki i wartościowy, warto poszukać ich wśród słodyczy marki Wawel.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, maksymalnie uprościła ona składy swoich produktów. Przygotowuje je z wyselekcjonowanych składników, które nadają czekoladzie właściwy smak i konsystencję. Okazuje się, że nie potrzeba żadnych zbędnych dodatków, by tabliczka miała gładki, aksamitny wygląd i powoli rozpuszczała się w ustach. Już sam dźwięk jej łamania może wprawić nas w dobry nastrój. Odpowiada za to tłuszcz kakaowy, czyli masło kakaowe. Ten składnik nadaje też czekoladzie piękny połysk.

Czy jednak każda słodycz jest w stanie wprawić nas w dobry nastrój? Okazuje się, że nie. Sekret tkwi
w odpowiednim doborze składników. Marka Wawel oferuje nam czekolady skomponowane
z najlepszej jakości produktów. To one, Dobre Składniki, sprawiają, że czujemy się świetnie.

Wśród nich nie znajdziemy barwników, konserwantów czy sztucznych aromatów. Wawel stawia na prostotę i najwyższą jakość, byśmy mogli delektować się smakiem dobrej czekolady i bez obaw serwowali ją naszym dzieciom. To odpowiedź na coraz większą świadomość konsumentów, ale też lata doświadczeń i efekt współpracy z naukowcami, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, zasiadając w Radzie Ekspertów Wawel.

Gdy jemy dobrej jakości czekoladę, czujemy się doskonale. Wówczas mamy większą chęć do czynienia dobra. W dobie negatywnych informacji i fali złych emocji potrzebujemy drobnych gestów, które są
w stanie dać ogromną radość drugiemu człowiekowi. Przyda się do tego odrobina dobrego nastroju,
a ten zapewnić nam mogą doskonałej jakości słodycze. Tak niewiele jest w stanie zbudować coś bardzo wielkiego – optymizm i uśmiech osób, które nas otaczają.

Weryfikacja merytoryczna – dietetyk Monika Konieczna